IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:59 | 22 април 2015
Обновен: 15:57 | 25 август 2024

Канонизират 1,5 млн. жертви от геноцида над арменците

Варненският митрополит Йоан ще присъства на официалната литургия в Армения

По материала работи: Златина Добрева
Канонизират 1,5 млн. жертви от геноцида над арменците

1,5 млн. жертви от геноцида над арменците, извършен от младотурското правителство, ще бъдат официално канонизирани. Тържествената литургия ще се проведе утре от 15,30 ч. в Ечмиадзин, Армения. Литургия ще бъде отслужена и по всички арменски църкви по света, както и в 12-те у нас. Церемонията от Армения ще бъде наблюдавана на видеостена в арменската църква "Свети Саркис" във Варна. На литургията в Ечмиадзин ще присъства като официален гост и варненският митрополит Йоан заедно с русенския митрополит Наум.
“През последните 400 г. арменската църква не е извършвала канонизация на светец. Не защото не е имало достойни хора. Много години обаче не е имало арменска държава, а после пък е нямало условия, за да се събере общносттта и да извърши канонизация. Решението за това се взема от висшия орган, съборът на епископите на църквата. В същото време през всичките тези години от 1915-а досега арменският народ винаги е почитал като светци жертвите от геноцида“, сподели председателят на Организационния комитет отец Бартохимеос Акобян.
„Наскоро Европейският парламент потвърди старото становище, че действията на турското правителство в ония години е геноцид по смисъла на решение на Общото събрание на ООН. Папата също посочи, че става дума за геноцид“, заяви доц. д-р по право Масис Хаджолян, член на организационния комитет на честването.
Той уточни, че геноцидът всъщност не започва през 1915 г., а доста по-рано, когато през 1896 г. в Турция са подгонени 300 000 арменци. „Това са арменците от великата творба на Яворов. Иначе ние приемаме датата 24 април като годишнина, защото тогава през 1915 г. започва да се изпълнява планът за унищожаването на арменския народ. Арестувани, заточени и избити са голяма група арменци от Цариград – писатели, музиканти, духовници, все представители на интелигенцията. Тогава е поставено жестокото начало на изселването на арменците от Източна Турция, където са изконните арменски земи, чак до пустинята Дер ел Зор в Сирия“, каза доц. д-р Хаджолян. И допълни: „Има данни, че от 1896 г. и в последвалите години на гонения в България са пристигнали не по-малко от 50 000 – 60 000 арменци. Тогава границите са били отворени за арменците, тук те са посрещнати топло, поради което арменската диаспора в България винаги е хранила добри чувства на благодарност към българския народ.
Настоятелството на арменската църква във Варна е подготвило богата програма за отбелязване на 100-годишнината от геноцида над арменците на 23 и 24 май.

Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна