IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:25 | 22 април 2015
Обновен: 03:31 | 25 август 2024

Мислят как да се оптимизира храненето в детските градини

Трябва да се увеличи енергийният прием от децата на възраст от 3 до 7 г., съветват от здравната инспекция

По материала работи: Златина Добрева
Мислят как да се оптимизира храненето в детските градини

Община Варна и подопечната й фирма „Ученическо и столово хранене“ обсъждат мерки за оптимизация на менюто, което се предлага на децата от 3 до 7 г. Обичайната проверка на Районната здравна инспекция в няколко детски градини и обединени заведения показва, че малчуганите не приемат калориите, които се препоръчват за тяхната възраст. Недостигът е основно при предлагането на ориз и други зърнени храни, макарони, картофи, пресни зеленчуци, риба, ядки, мед, плодови сокове и др.

„По места ангажимент за контрол върху храненето имат медицинските сестри в детското заведение. Във връзка с констатацията на Районната здравна инспекция въведохме контролни листи, в които медицинските сестри да отразяват всеки месец дали има някакви проблеми с храненето на децата. Ангажирали сме директорите по места да контролират този процес, за да получаваме и ние обратна връзка“, сподели за вестник „Черно море“ директорът на общинска дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова.

Според препоръките на Районната здравна инспекция основният енергиен прием за ден трябва да се повиши поне до 1178 ккал чрез увеличената консумация на продукти, съдържащи мазнини и въглехидрати. От „Училищно и столово хранене“ коментираха, че този калориен прием е завишен и самоцелното му преследване би нарушило баланса в менюто на малчуганите. „Това означава изкуствено да повишим калорийния прием от децата, като им даваме макарони, картофи и ориз, но това би направило храненето еднообразно и нерационално. Нашият технолог д-р Александрова следи процесите в детското хранене от около 40 години и споделя, че никога препоръчителната норма не е била достигана. Най-важно е храненето на децата да е разнообразно и да включва всички групи храни“,  каза за вестник „Черно море“ Атанас Янков, заместник- директор на „Ученическо и столово хранене“.

С 1,97 лв. на храноден за дете се осигуряват четири хранения на малчуганите – закуска, обяд и две подкрепителни похапвания. Основният стремеж е да се предлагат пресни сезонни плодове и зеленчуци в междинните хранения или като салати. Спазва се и основният принцип на здравословното хранене, според който се подбират главно пълнозърнести продукти за трапезата на децата. Избягват се консервираните зеленчуци, предпочитат се замразените, които най-пълно запазват качествата си. На децата не се предлагат колбаси, туршии и пържени храни, саламуреното сирене се обезсолява, айранът също се приготвя без сол.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна