IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:24 | 15 април 2015
Обновен: 13:20 | 12 септември 2024

Варненски ученици се срещнаха с Темида

Магистратите от Районния съд запознаха младежите с работата, структурата и функциите на отделните органи на съдебната власт

По материала работи: Златина Добрева
Варненски ученици се срещнаха с Темида

В седмицата, когато отбелязваме Деня на Българската конституция и Професионалния празник на юристи и съдебни служители, Районен съд – Варна, организира информационни срещи с подрастващи на територията на Съдебната палата.
Несекващият интерес към традиционно провежданите петъчни срещи на правна тематика между районните магистрати и ученици от средния курс на различни варненски училища стана повод проявата да се впише като част от националната кампания на Висшия съдебен съвет за организиране на Дни на отворените врати в българските съдилища.

Днес в Районен съд – Варна, гостува цял випуск от Професионалната гимназия по икономика ”Д-р Иван Богоров”. Учениците влязоха в истинска съдебна зала, гледаха видеопрожекция на наказателен процес и разговаряха с наказателни и граждански съдии.

Магистратите от Районния съд запознаха младежите с работата, структурата и функциите на отделните органи на съдебната власт, спецификата в ролята и правомощията на съдии, прокурори, съдебни заседатели; правилата за достъп и поведение в съдебната зала. На учениците бяха предоставени брошури с полезна информация относно правата на малолетни и непълнолетни, както и за основните права и задължения на гражданите според Конституцията.

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна