IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:55 | 14 октомври 2020
Обновен: 22:56 | 7 септември 2024

Хиляди сигнали за сексуална експлоатация на деца от началото на пандемията

На горещата линия на Националния център за безопасен интернет и на консултативната линия повишението е с 50-60%

По материала работи: Слав Велев
Хиляди сигнали за сексуална експлоатация на деца от началото на пандемията

Сериозно повишение на сексуалната експлоатация онлайн на деца се отчита от началото на пандемията у нас и в света. На горещата линия на Националния център за безопасен интернет и на консултативната линия повишението е с 50-60%. Тенденцията се потвърждава и от доклад на Европол от юли. Причините - Ковид-19 и социалната изолация в съчетание с дистанционното обучение. Това коментира Антоанета Василева, член на експертната група за мониторинг по прилагане на Конвенцията за борба с трафика на хора към Съвета на Европа. Тя е лектор в започналата кампания във Варна по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. Насловът на инициативата е „Трафикът на хора, с цел сексуална експлоатация, съществува“, предаде Радио Варна.

 

В сряда беше първият ден от кампанията, с обучение за председатели и секретари на местните комисии за борба с противообществените прояви. В четвъртък започва двудневно обучение на 25 доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници”. Организатор е дирекция „Превенции” към Община Варна, съвместно с националната и местната комисия за борба с трафика на хора.
 

На 17.10 доброволците от варненските гимназии и членове на училищните превантивни клубове ще се включат в онлайн събитие, като част от кампанията Walk For Freedom - „Поход за свобода“, под надслов „ЗначениетоНаСвободата“, с организатор Фондация „А21 България“.

 

На 22.10 е планиран дискусионен форум за професионалисти на тема: „Разследване на трафик на хора. Предизвикателства. Предоставяне на закрила и достъп до права“, с участието на магистрати, служители на МВР, НПО, представители на община Долни чифлик, членове на местните комисии за борба с трафика на хора във Варна и Русе. За лектори са поканени прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител на РП Оряхово, Анна Николова, председател на фондация “SOS – семейства в риск“, управител на Приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

 

В рамките на кампанията в 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници“, ще провеждат информационни сесии. Целта е да информират младите хора за рисковете от попадане в трафик на хора и методите за предпазване. С подкрепата на студентските съвети ще се проведат информационни срещи в Техническия и в Икономическия университети в града. Всички инициативи в рамките на кампанията се организират при спазване на противоепидемичните мерки за COVID- 19.

 

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Европейската комисия. Годишно около 300 български граждани, основно жени, биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад граница. Във Варна помощ може да се потърси на тел.: + 359 52 820 677, e-mail: varna@antitraffic.government.bg, както и на националната телефонна линия срещу трафика на хора, фондация „Кампания А21“ – 0800 20 100.

Коментари

Новини Варна