IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
19:51 | 2 април 2015
Обновен: 07:23 | 4 септември 2024

Съвет: Въоръжете се с търпение за ипотечен кредит

Месечната вноска да не е повече от 30 % от заплатата

По материала работи: manager
Съвет: Въоръжете се с търпение за ипотечен кредит

Ако сте решили да теглите ипотечен кредит за покупка на недвижим имот, трябва да се въоръжите с търпение. Това посъветва читателите на вестник „Черно море“ кредитният агент Станислав Колев. 

 

Днес не е толкова лесно да се отпусне ипотечен кредит, банковите институции са по-консервативни, отколкото преди финансовата криза от 2008 година, добави Колев.


Според него това е за добро, тъй като преди време много хора, които не са си преценили добре доходите, са взели кредити, чиито вноски не са могли да погасяват. Така  немалко граждани заради проблемите на работодателите им в кризата, както и заради забавяне на заплатите, изгубиха ипотекираните си жилища, припомни Станислав Колев.

 

Месечната ви вноска по ипотечния кредит не бива да надхвърля 30% от размера на заплатата ви, посъветва Колев.

 

Ако вече сте се спрели на конкретна оферта на банка, е необходим срок, в който да подготвите необходимите документи.


При потребителските кредити са достатъчни от 1 до 3 дни, и то често без  първоначални разходи. При ипотечните кредити обикновено минава месец, преди да получите очакваната сума, а и средствата, които заплащате предварително, не са малко, твърди Колев.

 

Когато купувате имота си, подготовката на документите и съответно разходите за това са за сметка на продавача, но все пак трябва да предвидите необходимото за това време, добави Колев. 

 

Според него при целевите ипотечни кредити трябва да осигурите предварително средствата за покриване на всички банкови такси, докато при нецелевия ипотечен кредит част от тези разходи могат да се заплатят от сумата на усвоения кредит (например таксата за кредитна оценка).

 

С нотариалните такси разходите могат да набъбнат  общо и над 2000 - 3000 лева. За нотариалната такса пък е важно и къде се намира жилището, колко е голямо, каква е данъчната му оценка, твърди Колев.

 

Той съветва гражданите при покупка на имот да ползват услугите на адвокат и брокер на недвижими имоти. Доверявайте се на специалистите, обяви Станислав Колев.

 

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна