IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:51 | 24 юли 2020
Обновен: 15:05 | 22 октомври 2024

РИОСВ - Варна към кмета на Добрич: Спешно потушете пожара на сметището край Богдан

Инспектори вчера и днес са направили проверки по жалби на жители за замърсен въздух

По материала работи: Слав Велев
Снимка: NOVA

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна е разпоредила кметът на Добрич да предприеме спешни действия за потушаването на пожара на сметището край село Богдан. Вече пети ден пожарът продължава да тлее в дълбочина, като действията на Пожарната безопасност са концентрирани върху опасността от неговото разрастване. Инспектори вчера и днес са направили проверки по жалби на жители за замърсен въздух, предаде БНР.

 

След сигнала при проверката е констатирано, че замърсяването на въздуха е вследствие на възникнал пожар, който е обхванал значителна площ от двете депа край село Богдан и част от находящите в съседство земеделски земи. Пожарът е локализиран и преустановен от екипи на Пожарната безопасност в Добрич, но тлеенето на и под повърхността на значителна площ от депата продължава. Формиращите се димни газове от тлеенето се разпростират на широк фронт .

 

Констатирани са повишени стойности на фини прахови частици през отделни часови периоди на денонощието.

 

На кмета на Община Добрич са дадени 2 предписания за предприемане на незабавни действия по потушаване огнищата на тлеене, представяне на програма от мерки и писмено уведомяване на РИОСВ - Варна след потушаването.

 

Подготвя се прехвърлянето на мобилната автоматична станция в Добрич за осъществяване контрола на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух в приземния слой на града.

Коментари

Новини Варна