Варна 17°
fallback
Новини Варна
11:37 | 20 юли 2020
Обновен: 14:31 | 26 октомври 2024

Хотелиери по морето: Няма кьорав турист

Общински съветник от Балчик: Очакванията за лято 2020 все повече се изпаряват

По материала работи: Слав Велев

Сериозен спад на туристи по Българското Черноморие отчитат до този момент в туристическия бранш. Основната причина е в непрекъснато променящата се обстановка във връзка с пандемията от COVID-19. Много резервации от чужбина бяха отменени. Курортите по Черноморието ни пустеят, съобщи БНТ.

 

Проблемите в туристическия сектор започнаха още в края на миналата година с фалита на най-старата в света туроператорска фирма "Томас Кук", а пандемията още повече задълбочи кризата в бранша. Несигурността, липсата на клиенти, засилените санитарни мерки, възможността да се окажат с персонал под карантина са сред причините много от хотелиерите да не отворят това лято. Други работят, но базата им е заета между 20 и 50%.

 

Симеон Господинов – председател на временната комисия към Общински съвет - Балчик, която бе сформирана, за да разгледа внесените искания от туристическия сектор за справяне с последствията от пандемията Covid-19 и да предложи проекторешение в местния парламент, смята, че най-удачно за местния бизнес и местния бюджет е да се предвиди намаляване на туристическия данък за 2021 година, съобщи Радио Варна.

 

„Акообщината подкрепи бизнеса с намаляване на туристическия данък от догодина, това би дало глътка въздух на хотелиерите, за нови капиталови инвестиции. Тъй като вероятно в резултат на този лош сезон, те няма да бъдат извършени, а базата трябва да се обновява и поддържа в добра кондиция, за да бъде приемлива за нашите клиенти“, коментира той.

 

Господинов очаква обсъждане на темата към края на годината с бюджета.

 

Очакванията за лято' 2020 все повече се изпаряват, почти напълно. В момента изпълняваме социална функция. Ядрото на фирмата да работи, въпреки че това ще донесе финансови загуби, но тези хора е добре да работят това лято. Ползваме държавната схема за подпомагане и оценяваме всяка помощ, посочи хотелиерът.

 

Едни протести не са добра реклама никога за държавата, но слава богу, че имаме възможност да протестираме, смята общинският съветник, избран от листата на МК ВМРО (ГЕРБ, СДС). Живях и в такива времена, в които нямахме право да протестираме, не искам да се връщам към тях. Нека всеки да протестира. Притеснително е, че точно в този период, с това ужасно заболяване, което е една реална опасност, а не мнима заплаха, както доста хора смятат, и може да вгорчи живота на нашето общество, коментира още Симеон Господинов.

 

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback