Областната дирекция по безопасност на храните във Варна започва тематични проверки във връзка с Великденските празници, съобщава Радио Фокус. Проверките ще обхващат обектите за производство, за търговия на едро и дребно, включително и магазините. Ще се проверяват основно обекти, в които се произвеждат козунаци, както и магазините, които продават яйца.
По-голямата част от яйцата, които се предлагат във варненската търговска мрежа са български, обяви пред Радио Фокус д-р Валерия Костадинова, началник Отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните във Варна.
Във Варненска и Добричка област има достатъчно производители на яйца и към момента яйцата, които са внос обикновено се предлагат в по-големите хранителни магазини. Потребителите ще могат да се ориентират за производителя по съответната маркировка.
Инспекторите ще контролират и безопасността на предлаганите бои за яйца. Ще се проверява дали боите отговарят на изискванията, дали са безвредни и позволени.
В периода на кампанията ще се следи за съответствие между суровините, подправки и добавки в продуктите и обявените на етикета и в технологичната документация. Ще се проверява и хигиената в производството, условията на съхранение и транспорт. Във връзка с новия регламент ще се проверява дали се спазват изискванията за обявяването на алергени при етикетирането на продуктите.