IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:48 | 17 юни 2020
Обновен: 01:37 | 7 септември 2024

Община Варна с нищожен брой глоби за преградени тротоари

Нищожни са и платените глоби

По материала работи: Слав Велев
Община Варна с нищожен брой глоби за преградени тротоари

Как се контролира презастрояването във Варна и ползват ли се тротоарите и зелените площи по предназначение – тези въпроси са обект на дело по Закона за достъп до обществена информация.  Делото е от 2017 година. Тъй като ищецът вече е покойник, неговите наследници го продължават в негова памет, предаде Радио "Варна".

 

Делото вече е гледано веднъж в Административен съд–Варна, но тогава жалбата е била отхвърлена. Поради множеството допуснати нарушения, Върховният административен съд връща делото на друг състав на Административен съд-Варна. На насроченото за днес заседание не бе даден ход на делото заради пропуски в предоставените от община Варна документи, информира адвокат Мария Димитрова, която представлява жалбоподателите.

 

"За периода 2012 - 2016 година са съставени малък брой актове и наказателни постановления. Нищожни са и платените глоби за ползване на тротоарите не по предназначение. Няма достатъчно инфраструктура за новопостроените сгради, дори няма и за вече построените, да не говорим за планираните и за тези, които започват да се строят. Инфраструктурата във Варна е за сградите към 1989 година. Това ни е един от въпросите - дали община Варна взима предвид недостига на паркоместа още преди да издаде разрешително за строеж. Отговорът на общината по този въпрос е много формален. Не може по този начин да се презастроява градът."

 

Делото се гледа при закрити врати. Следващото заседание  е насрочено за 26 август от 10.30 часа в Административен съд-Варна.

Коментари

Новини Варна