IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:24 | 10 юни 2020
Обновен: 15:06 | 22 октомври 2024

Търсят доброволци да пазаят гнездата на египетските лешояди

Ангажиментът е за цял ден, като ще се извършва наблюдение с бинокъл или зрителна тръба

По материала работи: Слав Велев
Търсят доброволци да пазаят гнездата  на египетските лешояди

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) набира доброволци-охранители на гнезда на египетските лешояди, съобщиха от дружеството.

 

Новото поколение вече идва на бял свят и през август ще се нуждае от помощ в своя най-уязвим период – този на първия полет. От 2013 година насам повече от 70 доброволци от България и чужбина са взимали участие в охраната на гнезда на египетски лешояди, включително гости от Канада, Румъния, Литва, Германия, Белгия, Франция и САЩ. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ са спасени 5 малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици.
 

"Предлагаме ви близка среща с една от най-редките птици на планетата и възможност да допринесете за нейното опазване. Уникалната природа на Източните Родопи ще бъде вашата крепост за определен от вас период. Всяка сутрин ще бъдете оставяни на точката за наблюдение с бинокъл или зрителна тръба и взимани вечерта. При забелязване на опасност – падане на малкото от гнездото или причинено от хора безпокойство – давате сигнал на екипа на „Нова надежда за египетския лешояд“, който е наблизо и реагира веднага. Необходимо е да сте подходящо екипирани за престой на открито сред природата и заредени с търпение и внимание към емблематичния вид.

 

Коментари

Новини Варна