IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:22 | 14 април 2020
Обновен: 05:01 | 19 април 2025

По-голяма част от агнешкото във Варна е с произход България

Инспекторите от отдел „Контрол на храните“ към Областната дирекция по безопасност на храните извършват засилени проверки на търговските обекти

По материала работи: Борис Проданов
По-голяма част от агнешкото във Варна е с произход България

По-голяма част от агнешкото месо, което се предлага в търговската мрежа във Варна е с произход България. Това каза в сутрешния блок на ТВ „Черно море“ с водещ Иван Барбов  д-р Костадинка Маринова, н-к на отдел „Контрол на храните” при Областната дирекция по безопасност на храните - Варна.  По думите й единствено при субпродуктите има внос от държави-членки или трети страни.

 

Във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден инспекторите от отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ - Варна извършват засилени проверки на обектите на територията на областта. Проверките, стартирали от 6-ти април, ще продължат до 8 май. На засилени проверки подлежат обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, които приготвят храна за дома и тържища, на които се продават пресни плодове и зеленчуци.

 

„При проверките обичайно се акцентира върху традиционните храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци. Ще се следи за правилно съхранение на храните, срокове на годност, маркировка на трупното месо, като тази година маркировката с произход България ще бъде със син цвят, и яйцата, които трябва да бъдат клас А. Търговците нямат право да предлага яйца клас В на потребителите“, уточни д-р Маринова.

 

Различното тази година във връзка с обявеното извънредно положение е, че инспекторите ще контролират и дали се спазват противоепидемичните мерки, обявени от правителството. Трябва да се работи с лични предпазни средства – маски и ръкавици, напомни д-р Маринова. Ще се следи също по-честа дезинфекция на помещенията. При установени нарушения от различен произход санкциите са в размер от 500 до 5 000 лв. според вида на конкретната нередност.

 

По думите на д-р Маринова при предлагането на козунаци, които са продукт със засилено търсене по време на Великденските празници, ще се следи за тяхното етикетиране и дали всички вложени продукти отговарят на изискванията.

 

„При козунаците, които се предлагат в търговската мрежа цените варират. По-скъпите са приготвени от яйца, брашно, мляко, мая, докато в по-евтините се влагат различни миксове за козунак. Тези съставки са разрешени по действащото законодателство и са безопасни за продукта, но трябва коректно да са отразени на етикетите. Ако козунаците съдържат подсладител задължително също трябва да бъде обявено това“, каза д-р Маринова.

 

При избора на месо потребителие трябва да обръщат внимание на външния вид на стоката и начина на съхранение, при опакованите продукти да се следи за срока на годност. Яйцата трябва да бъдат маркирани и също да се обръща внимание на срока на годност. При боите за яйца срокът също да се гледа, обобщи д-р Маринова.

 

Мариана Стойкова

 

Вижте списъка на овцефермите във Варненско, контролирани от ОДБХ - Варна

 

Цялото интервю с д-р Маринова може да гледате тук: "Щрихи от утрото" (14.04.2020) - За какво трябва да внимаваме при пазаруването преди Великден?

 

 

Коментари

Новини Варна