IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:38 | 12 март 2015
Обновен: 10:36 | 5 септември 2024

90-годишен кактус от Мексико показват в Двореца

В Университетската ботаническа градина в момента цъфтят т. нар. арестувани орхидеи

По материала работи: Златина Добрева
90-годишен кактус от Мексико показват в Двореца

В Университетската ботаническа градина в Двореца в Балчик в момента цъфтят т. нар. арестувани орхидеи. Вече втора година 580 растения, конфискувани през юни 2013-а, намират добри условия за развитие в градината, която е със статут на спасителен център съгласно Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна. Поради специфичния статут те не са достъпни за гостите, но в постоянната експозиция може да бъде видян кактус - ветеран от Мексико - един от най-възрастните в Европа, на близо 90 години.
Над 600 са издадените пропуски от община Балчик, осигуряващи свободен достъп до Университетската ботаническа градина. От Информационния център всеки жител на общината може да получи този документ. Местната власт и СУ „Св. Климент Охридски“ обединяват усилията си от тази година за развитие на научноизследователската, образователната, културната, социалната дейност и туризма. Ще се съдейства за провеждането на културни, научни и други събития, като достъпът за участници и публика ще бъде свободен. Първи от споразумението ще се възползват подрастващите, за които ще бъдат организирани "зелени училища”.

Коментари

Новини Варна