IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:46 | 7 март 2015
Обновен: 01:54 | 18 октомври 2024

Успешно приключиха безплатните прегледи в ДКЦ 1 „Света Клементина“

Три дни продължи добрата инициатива на "Движение "Нашият град"

По материала работи: Златина Добрева
Снимка Пламен Гутинов

Успешно приключиха, безплатните прегледи в Диагностично-консултативен център 1 „Света Клементина“. Три дни продължи добрата инициатива на "Движение "Нашият град" за безплатни прегледи на най-честите онкологични заболявания при дамите. Тя беше организирана по повод 8 март и беше насочена към профилактика на рак на гърдата и рак на маточната шийка.
Интересът е бил огромен, като само през първия ден са минали над 150 жени. На тях са им направени мамографии и ехографии. Д-р Иван Иванов - управител на ДКЦ 1 „Света Клементина“, подчерта че повече млади жени са минали през кабинетите. Според него това е много хубаво и говори за информираност относно най-сериозните заболявания.
"Мисля, че наистина проблемите са много сериозни в здравеопазването. Не очаквахме толкова много хора, не очаквахме нито пред гинекологичния кабинет, нито пред рентген, затова и обявихме, че няма записване. Искам да кажа, че екипите си свършиха работата и не върнаха нито един", каза д-р Иван Иванов от гражданската квота на ПП "Движение "Нашият град".
Д-р Иванов се надява, че тази инициатива ще се превърне в хубава традиция. Приоритет в програмата на "Движение "Нашият град" са здравеопазването и социалните дейности.
"Може би тук трябва да се замислят, не само националната здравна каса и други органи, които отговарят за това здравеопазване, защото реално погледнато с всяка изминала година лимитите падат. Това означава, че семейните лекари не могат да дават направления нормално на нуждаещите се, които трябва да направят мамография или ехография или да си направят изследвания за рак на маточната шийка. Между другото искам да ви кажа, че за изследване на рак на маточната шийка, за да намерим причинител това не се заплаща от Здравната каса, което е много жалко. Като имаме предвид, че това заболяване е на второ място след рака на гърдата при жената", каза д-р Иванов. Той добави, че здравеопазването най-после трябва да тръгне в правилната посока, към успешна реформа и защо тя да не започне от Варна.
Александър Йорданов

Коментари

Новини Варна