Варна 17°
fallback
Новини Варна
19:52 | 13 февруари 2015
Обновен: 19:21 | 19 септември 2024

4 екипа горски дебнат за нарушители в цяла Варненска област

Според шефът на Регионална дирекция по горите не е целесъобразно изграждането на постоянни горски пунктове

По материала работи: manager

Едва четири екипа горски инспектори са сформирани и работят във Варненска област. Това стана ясно от интервю на директора на Регионална дирекция по горите – Варна инж. Тодор Гичев за радио „Фокус”.

Два от тях осъществяват контролни функции в Камчийския район, а другите два екипа обслужват всички останали райони от областта.

Според него поради добре развитата пътна инфраструктура в района не е целесъобразно изграждането на постоянни горски пунктове за проверка на транспортираната дървесина.

Проверки по транспортирането на дървесина се извършват чрез временни контролно-пропускателни пунктове по различно време и на подходящи места. „Не веднъж сме получавали сигнали и сме викани за съдействие от служители на Районните управления на полицията за спрени товарни автомобили с немаркирана дървесина или с нередовни превозни билети”, коментира директорът на Регионална дирекция по горите – Варна. Въпреки извършваната превантивна дейност по предотвратяване на нарушенията в горите и съставянето на актове на нарушителите, нарушенията остават значителен брой. Според инж. Гичев, причините за това са комплексни - ниска събираемост на наложените глоби, нисък социален статус и безработица при голяма част от нарушителите и др.

Друг проблем, който отчита директорът, е ниското заплащане на горските инспектори.

Автор на статията:
manager
0 коментара