IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
17:02 | 7 февруари 2015
Обновен: 19:55 | 19 октомври 2024

БСП и учителите от Варна настояват за един учебник по предмет

На среща с учители от Варна ексминистърът на образованието професор Анелия Клисарова и депутатът от БСП Борислав Гуцанов се обединиха около идеята, че трябва да има един учебник по предмет за средните училища, а не както е в момента учебниците по отделнит

По материала работи: Пламен Янков
БСП и учителите от Варна настояват за един учебник по предмет

На среща с учители от Варна ексминистърът на образованието професор Анелия Клисарова и депутатът от БСП Борислав Гуцанов се обединиха около идеята, че трябва да има един учебник по предмет за средните училища, а не както е в момента учебниците по отделните предмети да са по няколко.

По думите на председателя на БСП - Варна Борислав Гуцанов предложението на БСП - "Лява България" за един учебник по предмет, трябва да бъде прието и задължително да намери място в закона за образованието. Според него, ако това стане държавата ще спести милиони левове, които сега отиват при издателствата и ще може да ги насочи към подобряване на материалната база в училищата. Проф. Клисарова добави, че е необходима и промяна при подготовката на самите учебници. В момента те са дело на авторски колективи и министерството на образованието трудно може да се намеси, за да бъде променено съдържанието в тях. „Трябва да е ясно кой отговаря, защото сега какво имаме – колективна отговорност или колективна безотговорност. МОН трябва да държи авторските права“, категорична беше тя. 
Анелия Клисарова призова да се действа веднага, между първо и второ четене на закона за образованието.


„Финансирането на частните училища е равно на това държавата да финансирана всяка частна фирма или инициатива. Това означава ли, че сега всеки може да поиска да получи помощ от държавата за частната си дейност“, около това мнение се обединиха участниците в дискусия за проекта за Закон за народната просвета днес във Варна. 
В нея се включиха директори на училища и извънучилищни звена и центрове, учители и родители. „Категорично не приемаме предложението да бъдат финансирани частни училища, в нашия проект за закон сме записали ясно, че държавата ще дава средства на държавните и общинските училища. 
Другата най-обсъждана тема се оказаха училищата, които работят с деца със специални образователни потребности /СОП/. Според директори и учители няма как те да бъдат закрити, защото има деца с множество увреждания, които не могат да бъдат интегрирани в масовите училища. „Тези деца изискват много и по-специални грижи и не може да ги поставяме в неравностойно положение да не ги получават“, каза проф. Клисарова. 
Борислав Гуцанов пое ангажимент всички предложения от дискусията да бъдат предадени на народните представители от БСП,  които да ги поставят на обсъждане в пленарна зала преди окончателното приемане на закон за образованието.

Коментари

Новини Варна