IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
20:12 | 26 януари 2015
Обновен: 13:44 | 13 септември 2024

Варненци спасяват сливенско село

Свлачището край с. Раково вдигна на крак службите

По материала работи: Борис Проданов
Варненци спасяват сливенско село

Частично бедствено положение е обявено в сливенското село Раково заради активизирало се свлачище. Няма опасност за хората и придвижването им извън Раково, заради активизиралото се свлачище. През деня комисия, включваща представители на „Геозащита – Варна”, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Сливен и общинска администрация констатира, че в източния край на селото по десния бряг на река Луда Камчия е активирано свлачище на площ около 1 000 кв. м.

 

Долният край на свлачището излиза в коритото на реката, като в левия борд е оформен праг. Над прага се е образувало завиряване и част от водата тече зад изградената корекция по границата на пътя. Коритото на реката в този участък е силно стеснен, а скоростта под него рязко нараства и подкопава подпорната стена на левия бряг. Сигналът за свлачището е подаден от кметския наместник на село Раково Ирина Платиева.

 

В тази връзка са въведени временни ограничение със забрана за влизане, пребиваване и движение на моторни превозни средства, хора и животни в зоната на бедствието, както и всички ограничения, произтичащи от Закона за пътищата при тези обстоятелства за пътя Раково – Нейково. Копие от настоящата заповед е изпратена до областния управител на област Сливен и до министъра на вътрешните работи за сведение.
Ирина Платиева увери, че няма опасност за хората и придвижването им извън Раково, заради активизиралото се свлачище.

 

Предприети са превантивни мерки, за да се стопира свлачището. Не се налага евакуация на населението, няма опасност от наводнение на дворове и къщи. Не е застрашена и проходимостта на пътя. Експерти са направили два пъти оглед на свлачището – веднага след валежите в неделя и днес. Според Платиева, ще се отклони посоката на водата, за да се предприемат нужните действия за неутрализиране на свлачището.

 

От Кризисната дирекция са реагирали веднага, като са осигурили присъствието на специалисти и са подготвили необходимата документация. Това е първото свлачище, активизирало се в района.

 

Коментари

Новини Варна