IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
14:33 | 12 януари 2015
Обновен: 10:14 | 21 октомври 2024

Варненци обявиха война на джебчийките

Полицията се притеснява да не се стигне до ексцесии

По материала работи: Лиляна Трънкова
Варненци обявиха война на джебчийките

Будни варненци възобновиха старата инициатива за граждански патрули срещу отвратителната напаст от местни джебчийки.Днес в 12 часа те раздаваха листовки пред катедралния храм с уговорката да се срещнат пак там и да се предприемат по-сериозни мерки. Другият път на мястото на срещата обаче ще има и представители на реда, тъй като полицията се притеснява, че водени от емоции, активните граждани могат да предизвикат безредици.

Не е тайна, че най-големият процент от кражбите са джебчийските. Почти няма варненец, който да не е бил обиран в автобус, магазин или на улицита. А ако на него по някаква случайност му се е разминало, със сигурност някой негов роднина или познат е станал жертва на сръчните ръчички.  Полицията периодично пуска превантивни материали и предупреждава хората кои са най-опасните места и как да си опазят портмонетата. А опасните места се знаят – черната класация води автобус 148, а през летните месеци, автобусите към курортните комплекси. Иначе „работните места“ на сръчните крадли са молове, големи магазини и места, където обикновено има струпвания на много хора.
Полицията си познава контингента и дори през лятото беше организиран специален отряд, който да следи предимно за този вид престъпления. За да бъде изправен един джебчия пред съда обаче, не е достатъчно само да се знае, че той краде. Той, или както е в 99.9% от случаите – тя, трябва да бъде хваната в момента, в който извършва престъплението.

„Малко сме притеснени, че не може да се предвиди какво точно смятат да правят тези граждански патрули. Единственото законно нещо е, ако заловят джебчийка в момент да кражба, да я задържат на място, да извикат полицията и да я предадат на разследващите, като след това свидетелстват пред съда. В България има закони и те трябва да се спазват. Притеснени сме, че тези хора могат да бъдат крайни, да провокират джебчиите и да се стигне до неприятни ситуации. Всички знаят много добре, че колкото и да е благородна идеята за граждаските патрули, те нямат никакви правомощия според нашето законодателство. Такъв вид задържане може да направи всеки човек. Ако види, че пред него се извършва престъпление и има възможност, може да задържи лицето, да се обади на полицията и после да помогне то да бъде осъдено“, обясни за „Черно море“ директорът на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев.

Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна