IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
18:36 | 11 януари 2015
Обновен: 16:14 | 20 октомври 2024

Раннохристиянска гробница може да стане атракция в центъра на Варна

Тя е разкрита още миналия век

По материала работи: Юлиян Атанасов
Раннохристиянска гробница може да стане атракция в центъра на Варна

Раннохристиянска гробница от V век може да се стане атракция в центъра на Варна. Тя е разкрита още миналия век. Намира се в района пред сградата на днешния Държавен архив. След проучването й остава запечатана и е почти неизвестна. Преди дни работници се натъкнаха на нея по време на ремонта на централната градска част, когато се подменяха тръби около площад "Независимост".
Гробницата никога не е реставрирана. Тя не притежава някаква особена уникалност, шестоъгълна е и е с предверие и стълбище, което след проучването е с метално покритие. Така на практика е социализирана, но е с много малък или почти невъзможен достъп.
Сега се обмисля вариант тя да бъде ремонтирана и да й бъде поставен стъклен похлупак. Другият вариант е да се осигури достъп до нея. Може би ще има табела, която да показва плана на гробницата.
В тази част на града някога е бил некрополът на античния Одесос.
В района на ул.“Парижка комуна“ зад пощата се намират шахтови гробници. Те са вертикални като кладенец, на чието дъно се разпределят 3 - 4 отделни гробници, разкопани в пръстта. В подземието на хотел до старата печатница пък има добре запазена, реставрирана и осветена гробница, която може да се вижда през стъкло.

 

Коментари

Новини Варна