IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
09:29 | 27 октомври 2018
Обновен: 14:41 | 4 септември 2024

Фотоизложба разказва за морска експедиция отпреди 30 години

През 2018 г. се навършват 30 години от морската експедиция "По пътя на спондилуса"

По материала работи: Слав Велев
Фотоизложба разказва за морска експедиция отпреди 30 години

През 2018 г. се навършват 30 години от морската експедиция "По пътя на спондилуса". Годишнината ще бъде отбелязана с фотоизложба във Варненския археологически музей.

 

Основата цел на експедицията е да се проучи по експериментален път морския маршрут на търговските контакти между Егейско и Черно море, осъществявани през праисторическата епоха. Плаването е осъществено с водолазен кораб "Камчия". Маршрутът на експедицията започва от Варна и преминава през Черно, Мраморно и Егейско море до Пирея и обратно. Научни ръководители на експедицията и членове на екипажа са проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов от Варненския археологически музей.

 

Спондилус е вид морска мида от черупката на която, през праисторията са били изработвани гривни, медальони, апликации за дрехи, идоли. Такива изделия са открити на територията на почти цяла Европа. В България най-голямо количество изделия от черупката на мидата спондилус са открити в праисторическите некрополи край Варна и Дуранкулак, пише dariknews.bg.

 

В изложбата ще бъдат показани архивни фотографии, карти, модел на кораба "Камчия", компасът и бинокълът използвани по време на експедицията. Изложбата ще бъде открита на 27 октомври (събота) от 10,30 часа на първия етажа в сградата на музея. По време на откриването ще бъде представено второто издание на книгата със спомените от плаването на капитана на кораба "Камчия" Веселин Венков. Изложбата ще може да бъде посетена до 15 декември.

Коментари

Новини Варна