IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:35 | 9 декември 2014
Обновен: 02:56 | 14 октомври 2024

Над 800 безработни варненци потърсили помощ от психолог

Най-често срещаният проблем при младите е несигурността в собствените умения

По материала работи: Златина Добрева
Над 800 безработни варненци потърсили помощ от психолог

Над 800 безработни са потърсили помощ от психолог в бюрата по труда от началото на годината с надеждата да се ориентират по-добре на пазара на труда, съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна. В повечето случаи те са се интересували от подготовката на документи за кандидатстване, представянето пред работодател, изготвянето на поведенчески и кариерен план и други. Според анализа най-често срещаните проблеми при младите хора са несигурността в собствените умения и неориентираността във възможностите за реализация на пазара на труда. За безработните над 50 години трудностите са свързани най-вече с липсата на адаптивност, както и с преодоляване на психологическата бариера „възраст”.
Според психолозите в процеса на търсене на работа незаетите имат също проблеми с проследяването на източниците на информация за свободните места. Изготвянето на собствен план за действие или организирането и предвиждане на конкретни срещи също представляват трудност.
Задачата на психолозите е да подготвят мотивирана личност с реална самооценка за себе си и професионалните си възможности, обясниха от варненското бюро по труда.

Коментари

Новини Варна