IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
13:57 | 19 декември 2017
Обновен: 08:45 | 24 септември 2024

Варна като морската столица на България представят в календар

Фотографиите са правени в периода 1890 – 1938 г., а сред тях има и непубликувани до момента

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

„Варна – морската столица на България“ е темата на календара за новата година, който вече по традиция представя общественикът Ламбрин Сотиров в навечерието на коледните празници. Това е 19-ото поредно издание на родолюбивата му инициатива. Любопитното тази година е, че сред фотографиите, представени в календара има и такива, които не са публикувани до този момент. Те са правени от любители и са били намерени в колекция във Виена. „Благодарение на тази находка ще видим един друг ракурс, различен поглед към Варна – непознат, невиждан и много любопитен. Предполага се, че снимките са на летовник, който е посетил града ни по време на своята почивка“ – разкри Ламбрин Сотиров. 


Фотографиите в календара са правени в периода 1890 – 1938 година. „Те ни дават възможност да усетим духа на времето. Да видим богатия, спокойния и проспериращия град от края на ХІХ и началото на ХХ век. Варна се разкрива пред нас в целия си блясък на морска столица – горда и изключително красива. Прави впечатление, че повечето сгради от онова време, които се превръщат в символи на града ни, са замислени, проектирани и строени по такъв начин, че да останат за вечни времена, а до направата им се стига винаги след внимателен анализ на всички първокласни европейски образци“ – подчерта Ламбрин Сотиров. 


В календара за 2018-а „Варна – морската столица на България“ могат да се видят фотографии на улица „Преславска“ от 1929 г.  – поглед към хотел „Лондон“, площадът пред гара Варна от 1934 г. – поглед на изток, Девическата гимназия от 1895 г. – построена тогава в края на града, днес в сградата се помещава Археологическият музей, Дворецът „Евксиноград“ от 1917 г., поглед към Военния клуб от кулата на градския часовник от 1924 г., централният мост на Морските бани с терасата на ресторанта от 1927 г., Пристанище Варна от 1929 г., Търговското училище от 1917 г -  днес Икономически университет, смесеният плаж и централният мост от 1934 г., булевард „Княз Борис“ с хотел „Мусала“ от 1930 г., гръцката махала - поглед към морето от 1896 г. и пързалката пред лятно кино „Палас“ през 1920 г. 

 

На въпрос каква Варна иска да помнят и познават днешните варненци, Ламбрин Сотиров отговаря: „Искам да изградят наново приказната атмосфера, финеса, красотата, чистотата и благоденствието от онова време, които се излъчват от тези фотографии“. Той е убеден, че инициативата му намира последователи сред всички онези родолюбци, които ценят и уважават историята, защото без нея няма да сме това, което сме. Не са малко колекционерите, които са събрали всички досегашни издания на календара, за да го завещаят на следващите поколения. 
 

 

Площадът пред гара Варна от 1934 г. – поглед на изток

 

 

Пързалката пред лятно кино „Палас“ през 1920 г.

 

 

Поглед към Военния клуб от кулата на градския часовник от 1924 г.

 

 

Дворецът „Евксиноград“ от 1917 г.

 

 

Централният мост на Морските бани с терасата на ресторанта от 1927 г.

 

 

Смесеният плаж и централният мост от 1934 г.

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна