Варна 26°
fallback
Новини Варна
14:37 | 7 ноември 2017
Обновен: 10:30 | 29 септември 2024

С интересна програма отбелязват 573-тата годишнина от Битката при Варна

Вход свободен ще има на 10 и 11 ноември в Парк-музея на бойната дружба „Владислав Варненчик“

По материала работи: Слав Велев

573-тата годишнина от Битката при Варна ще бъде отбелязана на 10 ноември. На този и следващия ден с вход свободен ще посреща посетителите си Парк-музеят на бойната дружба „Владислав Варненчик“. 

Честванията на 10 ноември ще започнат в 10,30 часа с тържествена церемония, военен ритуал и отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред мавзолея на Владислав Варненчик и поднасяне на венци и цветя на паметника на Янош Хуняди.

От 11.30 часа ще бъде открита изложбата „Средновековно оръжие от похода на крал Владислав III Ягело“ в сградата на музея, с която гостува РИМ – Добрич. Посетителите ще могат да видят типични за XV век оръжия като гросмесери (дълги ножове), боздугани, меч и изключително рядката за нашите земи алебарда. Изложбата ще остане експонирана в музея до 7 декември. 

На 11 ноември (събота) от 14.00 часа музейният екип и Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ ще пренесат посетителите в отминалата средновековна епоха чрез възстановка на военен лагер. В съботния следобед гостите на музея ще могат да разгледат облекла и въоръжение от епохата на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да участват в средновековни състезателни игри. 

Черно море  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback