IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
18:41 | 9 ноември 2014
Обновен: 16:54 | 15 октомври 2024

Австралийско лотто „подарява“ милиони срещу лични данни

Зарибяването става през елеткронна поща на твърде нелеп български

По материала работи: Лиляна Трънкова
Австралийско лотто „подарява“ милиони срещу лични данни

Ако получите „щастливо“ писмо на електронната си поща, че сте щастливецът, който печели милиони от австралийско лотто, не бързайте да се радвате. Това е поредната измама, с която няколко варненци вече се сблъскаха. Писмото е написано на твърде нелеп български ези, най-вероятно благодарение на гугъл-преводача и обещава милиони..., ако си изпратите прилежно трите имена, точния адрес и мобилен телефон.
„Ние сме щастливи да ви информира за освобождаването си награда на 5 novermber 2014 г. от Australian International Lottery програмист. Което е напълно въз основа на електронен избор на победители, използващи техните адреси за електронна поща, вашето име е бил прикрепен към билета номер 575061725..., сериен номер 6741137002 партиден номер... Вие се са били одобрени на еднократна сума of US $ 1,200,000.00 (долара) в кредитния файл парични код ILP / HW 47509/02 от общата парична награда от $ 9,600,000.00 (девет милиона шестстотин хиляди долара), обмен между осем щастливци в тази категория...“. Това е част от писмото, с което ви се обещават заветните милиони. Но в края на писмото има уточнение: „Моля, цитирам ваше сведение, партида и печелившото число, което може да се намери в горния ляв ъгъл на тази уведомление, както и пълното си име, адрес и телефонен номер, за да ни помогне да намерите вашия файл лесно“.
На пръв поглед писмото може да се стори безобидно, тъй като подателите от другия край на света все пак не ви искат номера на личната карта и ЕГН. Но..., с трите ви имена, точния адрес и телефонния ви номер, тази информация може да се открие сравнително лесно. И докато очаквате голямата награда, да се сдобиете с някой друг кредит или да се окажете собственик на фирма-фантом.
„Досега сигнали за подобни писма при нас не са получавани. Най-вероятно става въпрос за някаква измама, но тепърва предстои да се разбере каква и изобщо за какво става въпрос“. Това обясниха от дирекцията на варненската полиция, след като предоставихме писмото на разследващите. Запознати с подобен вид „лотарии“ обаче обясниха, че по този начин има хора, които припечелват твърде добре от търговия с данни. Според тях дълъг списък с трите имена, точния адрес, email и телефонен номер се търгува за добри пари. А такъв вид информация плащали рекламни агенции, интернет-търговци и... телефонни и друг вид измамници.

Коментари

Новини Варна