IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
13:14 | 7 ноември 2014
Обновен: 22:39 | 16 октомври 2024

Плоча на хореограф засега няма да краси читалище

Изработката е кичозна, не приемаме този ужас да стои отпред редом до името на Отец Паисий, твърди експерт

По материала работи: Деян Михайлов
Плоча на хореограф засега няма да краси читалище

Плоча посветена на големия хореограф Стефан Желязков засега няма да бъде поставена на фасадата на Народно читалище „Отец Паисий-1934“. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници от Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“.
Оказа се, че Експертния съвет по естетизация на градската среда не одобрява въпросната плоча. На нея е изобразен по нелеп начин Стефан Желязков да танцува. Всичко това е на черен фон като паметен знак на гробищата, каза един от експертите в съвета по естетизация и автор на книги за паметници Николай Савов.
Много от специалистите са на мнение, че няма как такава плоча да се сложи на външната фасада на читалището. Предложението да се постави вътре в сградата също не срещна разбиране сред съветниците.
Изработката е кичозна, не приемаме този ужас да стои отпред редом до името на Отец Паисий, допълни Николай Савов. Според него паметната плоча в сегашния си вид обижда самия Стефан Желязков, институцията читалище, както и самото изкуство.
Комисията по култура даде едномесечен срок на администрацията да предложи решение за поставяне на паметен знак на хореографа на читалището.

Иван Иванов

Коментари

Новини Варна