IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:33 | 6 ноември 2014
Обновен: 21:55 | 16 октомври 2024

Искат Дома на транспортните работници за култура

Това искане на Съюза на архитектите в България и Колегията на архитектите – регион Варна, ще бъде разгледано от комисията по култура и духовно развитие утре

По материала работи: Златина Добрева
Искат Дома на транспортните работници за култура

Домът на транспортните работници във Варна да бъде предоставен на Варненския театър, Опера или симфоничен оркестър. Това искане на Съюза на архитектите в България и Колегията на архитектите – регион Варна, ще бъде разгледано от комисията по култура и духовно развитие утре. Искането е във връзка с открита процедура-конкурс за изработване на идеен проект-визуализация за „Реконструкция на сграда – Дом на транспортните работници“ с възложител ДП „Пристанищна инфраструктура“, клон ТП „Пристанище Варна“.
В писмото на архитектите се посочва, че според заданието за проектиране целта е имотът – собственост на държавата, да бъде преустроен в офисна сграда с няколко конферентни зали. Това означава, според писмото, ликвидиране на амфитеатъра в залата.
„Отчитайки дългогодишния дефицит от самостоятелни сгради за театрални оперни и концертни постановки, считаме за нецелесъобразно и вредно за интересите на културния живот на града загубването на поредната налична театрална сцена“, пише в искането на архитектите. Те настояват за прекратяване на процедурата по промяна предназначението на Дома на транспортните работници в писмото си до областния управител с копие до председателя на ОбС, председателя на комисията по култура и главния архитект на общината.

Коментари

Новини Варна