Варна 25°
fallback
Новини Варна
18:07 | 9 октомври 2017
Обновен: 14:45 | 29 септември 2024

Изложба компютърна графика на фотографа художник Христо Чукачев подредиха в галерия Графит във Варна (СНИМКИ)

Творчеството му е непрекъснат стремеж да открива непознатото в себе си

По материала работи: Слав Велев

Изложба AQUASOLAR на художника фотограф Христо Чукачев откриха във варненската галерия „Графит“.

 

Експозицията с дигитални графики може да се разгледа до 27 октомври. През тази година авторът чества 80-годишен юбилей.

 

Христо Чукачев е доказан в професията инженер с умения, заслужили наши и чуждестранни сертификати, но фотографията се оказва негова втора природа. Това е изкуството, в което талантът му намира най-пълноценно изразяване. Творбите му през годините са свързани с много експерименти и търсене на сложни, новаторски решения. Чукачев e автор на редица фотографии, които популяризират България в чужбина. 

Първата си самостоятелна изложба открива през 1975 г. Участва в експозиции у нас и зад граница, заслужил е  награди от национални и международни форуми.  През 1979 г. е удостоен със званието „Фотограф-художник“  от Комитета по изкуство и култура към Министерския съвет. 

За всичките години, с които се занимава с фотография, той разполага с паметни снимки в архива си. „Имам уникални снимки на важни преди промените хора, които са гостували във Варна - на Кастро, на Чаушеску, на Ким Ир Сен, на Тодор Живков“, разказа той. 

През последните десетилетия авторът усъвършенства уменията си в прилагането на новите цифрови технологии. Неговите търсения са свързани с преосмисляне и трансформиране на фотоса чрез експресивна цветност и образна мултипликация. Христо Чукачев променя из основи процеса на фотообработка, създавайки собствена микропрограма.

 

 

„Уникалното в неговите творби е техниката, която не е позната на други наши колеги. Много от творбите му носят космическа нагласа, внушена от разлагането на цветовете. Авторът се занимава с художествена фотография от 20 години и творческите му търсения водят до този резултат“, коментира пред екип на Медийна група „Черно море“ Венцеслав Антонов – председател на СБХ - Варна. 

 

Като се позовава на фотографския си усет и използва пълноценно предимствата на цифровите технологии, творецът преработва заснетите обекти и създава пъстър калейдоскоп от изображения в различни цветови хармонии и гами. Творбите на Чукачев се отличават с ярко и убедително заявена индивидуалност. В тях образите са интерпретирани свободно. Долавя се провокацията на автора към зрителите – да станат съпричастни към неговите търсения и постижения, въвлича ги като събеседници. „Според мен сред творбите ми има по нещо за всеки“, споделя скромно авторът.

 

В компютъра му има над 3000 произведения, а тези, които са разпечатани и рамкирани, са около 350, 84 от тях са изложени в голямата зала на галерия „Графит“. „Харесвам всяка от творбите си, не мога да кажа, че имам любима. За всяка съм отделил много време. Правил съм ги с огромно желание“, разкрива Христо Чукачев. Според него новите технологии помагат за развитието на изкуството в различните му проявления. И все пак в основата на неговите творби е снимката. На въпрос какво е най-важно за добрия фотограф, той отговаря категорично: „Умението да направи добра композиция от онова, което е видял“. 

 

Христо Чукачев намира различни подходи, в резултат на което не може да се даде едностранчиво определение на творбите му, те не могат да бъдат групирани. Произведенията му са израз на постоянния му стремеж да открива непознатото в себе си. 

 

Според анализатори в творчеството му се открояват няколко насоки, които го характеризират. Първата е свързана с опита му да пресъздаде действителността като визуален израз, а втората сякаш й противоречи  и превръща фотографския мотив в картинна структура. Друга характерна особеност на творчеството му е колоритът. Цветовите гами подсилват драматизма на композициите, като отправят послания, които влияят визуално и емоционално. В произведенията, които създават усещането за импресии, формите се разчупват или преливат една в друга, а цветността не подчертава сюжета, а активизира въздействието от него. 

 

Пространствата в композициите на Христо Чукачев изглеждат уютни и интимни, което прави творбите чувствени и поетични. В повечето от тях човешкото присъствие е едва доловимо или липсва, носят спомена за топлината на едно емоционално докосване. Изкуството на Христо Чукачев е пример за артистична интелигентност и освободеност, която се съчетава със стремежа на автора да разширява непрекъснато параметрите на творчеството си съобразно динамиката на времето. Произведенията му провокират у всеки зрител едновременно поглед „навън“ и „навътре“, тъй като водят към  различни мисли, спомени и емоции  и носят сянката и светлината на минало и настояще. 

 

 

 

 

Полина Петрова Снимки Пламен Гутинов  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback