IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
19:00 | 2 октомври 2017
Обновен: 14:47 | 29 септември 2024

Съновидение за Орфей представя варненският куклен театър на 4 октомври

Спектакълът внушава с музика и танц, в главната роля е Стоян Стоянов

По материала работи: Слав Велев
Съновидение за Орфей представя варненският куклен театър на 4 октомври

Спектакълът „Орфей“ на режисьора Боян Иванов ще се играе за първи път на 4 октомври от 20 часа на сцената на Държавен куклен театър – Варна. „Направихме известна пауза в нашата съвместна работа с Кукления театър, за да обмислим добре каква да е следващата ни стъпка. След големия успех на „Мълчаливи предания“ решихме да използваме сходни изразни средства, за да разкажем мита за Орфей. Той е добре познат на всички, но основната задача на нашето представление е да внушава, тъй като то отново е музикално-танцово и в него няма думи и текст“, сподели режисьорът Боян Иванов пред водещия на „Минути за култура“ по телевизия „Черно море“ - Кирил Аспарухов.  Хореографията е на Татяна Соколова, а сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова. Композиторът Христо Намлиев прави музиката специално за спектакъла. 


„Два са акцентите в мита за Орфей, които аз поставям в моето представление -  казва режисьорът. – Той е тракийски музикант и певец, който е толкова добър и въздействащ, че всички живи същества и цялата природа замлъкват и го слушат в захлас, когато той свири и пее. Бог Хадес се влюбва в неговата обичана Евридика и решава да му я отнеме – изпраща змия, която я ухапва, и тя попада в подземния свят на сенките. След като загубва своята любима, Орфей замлъква и всички живи твари страдат без неговата музика. Поради това той получава възможност да слезе в подземния свят, за да си върне Евридика, но условието е да й се довери напълно, че тя го следва, и да не се обърне нито един път назад, за да провери. Орфей обаче не издържа и малко преди края се обръща. За мен този момент е ключов в историята. Чрез хореографията на представлението се опитваме да внушим, че това е съзнателно и трудно решение, което той взема. Помислете си само ако веднъж сте загубили любимия човек и получите шанс да си го върнете отново, какво би се случило след това – ще заживеете щастливи, все едно никога не сте се разделяли, или ще се разделите отново, този път завинаги… Според мен Орфей съзнателно жертва Евридика, защото кой би понесъл повторно да загуби любимия си човек… Това е едно от нещата, които искам да внуша с представлението. Другият акцент в мита за Орфей, който за мен е важен, това е финалът, в който гневните от това, че той прекалено много въздейства с музиката си, го разкъсват и убиват – деструктивната сила на масата, която унищожава всичко, което е интересно, красиво и различно.“ 
 

В главната роля влиза актьорът Стоян Стоянов. Той е основният персонаж и в „Мълчаливи предания“. За Стоян превъплъщението в образа на митичния тракиец е „отговорно и задължаващо“. „Това, което за мен е най-важно, е неговата посредническа роля между нашия свят и отвъдния. Цялата мистерия, в която образът му е обвит, ми е интересна и ме провокира. Дарбата, която той има – чрез музиката си да облагородява живо и неживо и да носи смирение - до голяма степен според мен е и наша мисия - на актьорите и хората на изкуството като цяло“, коментира Стоян в предаването „Минути за култура“ с Кирил Аспарухов по телевизия „Черно море“. 


В представлението освен музика и танц са използвани и похвати на Кукления театър, които не се срещат често, а тук са приложени по нетрадиционен начин, както и 3D мапинг. Сценографията е основана на феерични тюлове, които се движат през цялото време и носят внушението за съновидение, което е основното търсене на режисьора Боян Иванов. 


В ролята на Евридика публиката ще види Миляна Ношкова, ученичка от НУИ „Добри Христов“. „Решихме да рискуваме и да й дадем шанс. Това за мен е свеж ход, доверихме й се, тя е много интересна като присъствие“, разкрива Боян Иванов.
 

Спектакълът „Орфей“ е част от конкурсната програма на 17-ото издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин“, който започна на 1 октомври и ще продължи до 6-и този месец. За първи път Държавен куклен театър – Варна, се включва във фестивала с премиерен спектакъл. Освен български постановки в програмата са включени още представления от Словакия, Чехия, Испания, Гърция и Сърбия. 


Полина Петрова


Разговорите на Кирил Аспарухов в "Минути за култура" с режисьора Боян Иванов и актьора Стоян Стоянов, вижте тук:
 

"Щрихи от утрото" (26.09.2017) - "Минути за култура"

"Щрихи от утрото" (29.09.2017) - "Минути за култура"

 


 

 

 

Коментари

Новини Варна