IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:20 | 2 август 2017
Обновен: 14:53 | 29 септември 2024

С моноспектакъл на Васил Дуев откриват осмия международен фестивал "Към звездите" във Варна

Азербайджанският спектакъл "Юда" ще бъде представен за първи път пред българска публика

По материала работи: Слав Велев
Акцентите в програмата на осмото издание на фестивала на монодрамата представиха Сава Драгунчев и Цветан Николов. Снимка Пламен Гутинов

С моноспектакъл на Васил Дуев откриват осмия международен фестивал "Към звездите" във Варна тази вечер. Представлението, както и всички останали в програмата на фестивала, ще са в двора на Археологическия музей, с начален час 21,00. "Старали сме се да подберем спектакли, които са комуникативни, като сме се съобразили с това, че фестивалът се провежда през лятото, във Варна и на открито. Моноспектакълът на Васил Дуев "Всичко на масата" е на театрална работилница "Сфумато", което е гаранция за качество, разбира се, но текстът е ведър, макар и с тъжен ъгъл. Важното е, че в крайна сметка предизвиква усмивка. Васил Дуев през годините се доказа като майстор на трагикомедията" - подчерта Сава Драгунчев, който представи пред журналисти основните акценти във фестивалната програма. 
 

"Всичко на масата" е едно от най-актуалните заглавия, което ще бъде представено в рамките на тазгодишното осмо издание на фестивала "Към звездите". Премиерата на моноспектакъла е била през май, а досега вече има над 25 представления. Васил Дуев също е едно от най-актуалните имена сред ценителите на театъра във Варна, тъй като преди дни беше премиерата на първия му спектакъл за Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - "Комичната илюзия".

 

Различното тази година в програмата на осмия фестивал на монодрамата е, че са подбрани спектакли, които показват важната роля на младите хора в изкуството. 


Своята премиера пред българска публика ще има представлението "Юда" на Академичния национален драматичен театър на Азербайджан. Гостуването на спектакъла е възможно благодарение на усилията на почетния президент на фестивала Мариус Донкин. Варненци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на "Юда" на 7 август. 


Почти всички български спектакли са на столични театри. Изключение прави "Семьон" с Димитър Марков, който е на сливенския драматичен театър "Стефан Киров". Представлението ще е на 3 август. 


Моноспектакълът на Иван Юруков "Пилето, което казва КУ" е един от акцентите в програмата. Той може да бъде видян на 4 август. 

 

На 5 август е иновативното "Stand-Up Muppet Show", в което главните герои са кукли. Представлението обединява три моноспектакъла на Димитър Иванов, Юлия Коларова и Георги Георгиев. "Това е своеобразна монологична, но и не монологична форма, тъй като ще се получи своеобразен диалог между куклата и актьора. Както с усмивка заявяват създателите на този спектакъл, в него куклите ще кажат нещата, които ние хората не можем", поясни Сава Драгунчев.


Специален реверанс към младите театрални дейци правят организаторите на фестивала на 6 август. Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" ще представи студентите на проф. Стефан Данаилов. Вечерта е наречена "Към младите звезди".  


С м​оноспектакъла на Мая Бежанска "Колекционерката" ще бъде закрито осмото издание  на фестивала на 8 август. 


Международният фестивал на монодрамата „Към звездите“ се провежда под егидата на Международния театрален институт към ЮНЕСКО със седалище в Ню Йорк.


Близо 90 са спектаклите, които са представени пред варненска публика в досегашните издания на фестивала. Изявявали са се актьори като Георги Мамалев, Антон Радичев, Мария Сапунджиева, Николай Урумов. Гостували са представления от Дания, Израел, Русия, Украйна, Армения, Полша, Румъния, Италия... "Това да се прави театрален фестивал в Археологическия музей във Варна за световните ни колеги е предизвикателство, но и очарование. Благодарение на контактите, които се установяват по време на събитието, след това много наши спектакли гостуват зад граница" - разказа пред информационна агенция "Черно море" Сава Драгунчев. Той поясни и какво отличава монодрамата от конвенционалния театър. "За да се правят моноспектакли се изисква особен талант, хъс и качества, тъй като актьорът е изправен сам през зрителите, без особени сценични ефекти, въоръжен със собствения си глас, вдъхновение и чувства".


Всички моноспектакли, които ще бъдат представени по време на осмото издание на фестивала "Към звездите" са селектирани заглавия от настоящия театрален сезон. 
 


 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна