IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:01 | 23 октомври 2014
Обновен: 16:46 | 16 октомври 2024

Варненският съд навърши 136 години

Служителите на Темида в морската столица отбелязаха 136-ата годишнина от основаването на Варненския съдебен район

По материала работи: Златина Добрева
В сградата в дъното на снимката сега се помещават окръжният и апелативният съд, а в годините на народната власт там бяха канцелариите на градския съвет на БКП.

Варна е последният град, освободен по време на Руско-турската война. Ключовете на града се предават символично на 27 юли 1878 г. Градът е определен за център на губерния още в началото на май 1878 г., когато е назначен първият губернатор полковник Иван Кишелски. В продължилия повече от три месеца процес на опазване на града от турските войски, тук съществува турска власт и съдебна система на всички нива. Това положение се запазва до 23 октомври 1878 г., когато във Варна с приказ № 15 на губернатора Павел Баумгартен са назначени първите български административни и съдебни власти. За председател на Окръжния съдебен съвет е назначен Велико Христов, за членове – Елефтер Пастиев, Ахмед ефенди и секретар Иван Жеков. Именно тези хора поставят началото на съдебната система във Варненския край. Във Варненска губерния, която от 1 януари 1879 г. обхваща Варненски, Провадийски, Балчишки, Хаджиоглупазарджишки, Шуменски и Силистренски окръг, са изградени окръжни съдилища. Във Варна е формиран Губернски, или Апелативен съд, който започва да действа от 1 февруари 1879 г. Тържественото освещаване извършва Варненският и Преславски митрополит Симеон. За председател на съда е назначен Яков Геров.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна