IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:57 | 17 май 2015
Обновен: 04:53 | 10 септември 2024

130 са неохраняемите плажове до момента

120 морски плажа са предоставени за стопанисване

По материала работи: Слав Велев
130 са неохраняемите плажове до момента

130 са неохраняемите плажове у нас до момента. Провеждат тръжни процедури и едва след тяхното приключване ще стане ясно колко морски ивици по Черноморското крайбрежие ще останат без спасители.

 

Към днешна дата са предоставени за стопанисване общо 120 плажа. За 56 от тях са сключени концесионни договори, 40 плажа са отдадени под наем от Министерство на регионалното развитие и благоустройство. За 24 са сключени договори за наем от областните управители, съобщиха от пресцентъра на МРРБ .

 

С последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие става възможно отдаването и на части от морския плаж. Така плажни ивици вече могат да бъдат отделяни на по-малки обособени плажове. Досега един от основните проблеми беше, че не се явяваха кандидати за концесия, защото големите плажове изискваха много високи концесионни такси и липсваше икономическа изгода и възвръщаемост. През тази година МРРБ за първи път предвиди и стартира 8 такива процедури. Те са за: Част 1 от Созопол Запад, Европа 1 и 2 част, Европа 8 и 9 част, Част 1 от Атанасовска коса, част 1 от Дуранкулак Космос, Част от Крапец – север, част 1 от Добруджа, част 1 и част 3 от морски плаж Каварна, част от Ахелой – юг.

 

С отдаването на малки части от тези ивици ще се намали броят на неохраняемите плажове. Това ще допринесе за продължаване на политиката на МРРБ към по-успешно управление на морските плажове.

Коментари

Новини Варна