Варна °
fallback
Живот
13:14 | 4 април 2017
Обновен: 13:11 | 29 април 2025

Как да боядисаме яйцата с натурални съставки

Лук за жълт цвят

По материала работи: Пламен Янков

Великден наближава, а ние вече събираме идеи за това как да боядисаме тазгодишните яйца. Въпреки избора от бои, специални маркери за рисуване и т. н., някои хора предпочитат да се доверят на природата в обагрянето на яйцата.

Или иначе казано, как да боядисате яйца с натурални продукти? Днес ще ви покажем няколко идеи за естествено боядисване на яйца.

За розови яйца ще ви трябват:

4 чаши червено цвекло, нарязано на едро 2 супени лъжици оцет 1 чаена лъжичка сол 1 литър вода

Смесете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврат. Когато цвеклото пусне хубаво от боята си, може да го извадите от тенджерата и да поставите яйцата. След това върнете тенджерата на котлона за 12 минути. Разбърквайте от време на време,, за да се получи равномерно оцветяване.

 

За жълти яйца ще ви бъдат необходими:

4 супени лъжици куркума на прах 2 супени лъжици оцет 1 чаена лъжичка сол 1 литър вода

Всички съставки се поставят в тенджера, която трябва да къкри на тих огън за около 30 минути. След като се охлади, може да поставите в нея топлите и вече сварени яйца. Колкото повече ги държите в куркумата, толкова по-ярък ще стане цветът им.

Жълт цвят може да постигнете ако сварите заедно с яйцата и люспи от жълт лук.

 

За зелени яйца ще ви бъдат необходими:

6 чаши спанак, нарязан на едро 1 супена лъжица куркума 2 супени лъжици оцет 1 чаена лъжичка сол 1 литър вода Всички съставки се поставят в тенджера и се оставят да къкрят на тих огън за 30 минути.

След това извадете спанака и оставете течността да се охлади. Поставете топлите и сварени яйца за около половин час.

 

За кафяви яйца ще ви бъдат необходими:

1 литър много силно черно кафе, охладено 2 супени лъжици оцет 1 чаена лъжичка сол

Комбинирайте съставките в голяма купа или тенджера/. Поставете в нея сварените и топли яйца. Оставете ги за 30 минути.

 

За сини яйца ще ви трябват:

4 чаши лилаво зеле, нарязано на едро 2 супени лъжици оцет 1 чаена лъжичка сол 1 литър вода

Всички съставки се слагат в тенджера и се оставят да къкрят в продължение на 30 минути. След като сместа се охлади, извадете зелето и сложете горещите твърдо сварени яйца за поне 30 минути. Ако искате цветът да бъде по-интензивен, при варенето към зелето може да добавите и сини боровинки.

az-jenata.bg

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback