Необходими продукти:
За тестото:
2.ч.ч брашно
1.ч.ч.захар
4 с.л. какао
2 ванилии
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.ч.олио
За сиропа:
1.ч.ч сок от компот или вода
Сока на 1 лимон
Настъргана лимонова кора
1.к.ч. захар
За крема:
Половин пак. (70 гр.) кр. масло
5-6 с.л. какао
1.к.ч.прясно мляко
1.к.ч. захар
50 гр.черен шоколад
50 гр. Млечен шоколад
Начин на приготвяне:
Всички сухи продукти за тестото се изсипват в купа и се бъркат с лъжица до получаване на еднородна кафява смес. Добавят се киселото мляко, олиото, ванилията и содата и се разбърква с лъжицата до получаване на еднородна смес. Пече се на 170 градуса в предварително загрята фурна ок. 40-45 мин.
Изважда се да изстине и се залива с горещия сироп, приготвен от изброените по-горе продукти. Оставя се да престои, за да попие сиропа. Накрая се залива с крема, който се приготвя като в млякото се добавя шоколада, начупен на парчета и останалите продукти и се бърка на тих огън до сгъстяване. По желание може да се поръси с натрошени бадеми или др. ядки. Желателно е преди консумация да се изчакат няколко часа, за да се стегне шоколадовия крем.
Четете още: Варненка получи необичайна картичка за 8 март
Коментари