Варна °
fallback
Живот
22:02 | 20 февруари 2017
Обновен: 11:02 | 27 април 2025

Кои храни да се ядат – алкални или киселинни

Много диетични практики съветват приема или избягването на киселинни и алкални храни

По материала работи: Юлиян Атанасов

Киселинността на телесните течности и общия метаболизъм зависи пряко от добрия баланс на киселино- и алкало-образуващи храни. Много диетични практики съветват приема или избягването на киселинни и алкални храни. Каква е разликата?Стойностите на киселинност – pH, варират от 0 (максимална киселинност) до 14 (максимална алкалност или основност). Водата е с pH 7 – неутрална, нито киселинна, нито основна. Дали самата храна е киселинна или основна, не е от значение за общата киселинност на тялото: всяка приета храна става киселинна от солната киселина в стомаха, а попадайки в тънкото черво става бързо се алкализира.

 

Правилната терминология по отношение на храните е „киселино-образуващи“ и „алкало-образуващи“, като това се обуславя от химичната структура на хранителните им вещества. Запознаването с тези термини е от особено значение за здравословното хранене, понеже чрез него се поддържа киселинността на кръвта и телесните течности. Те винаги трябва да са леко алкални – при здрав метаболизъм, кръвта автоматично се регулира до pH от 7,35 до 7,45. Тази автоматична поддръжка се извършва основно от бъбреците, белите дробове и минералите, поети с храната.

 

Ако се приемат твърде много киселино-образуващи храни, например, може да се развие остеопороза. За да понижи високата киселинност на телесните течности, метаболизма отнема калций от костите – с него образува основни, алкални съединения за понижаване на общата киселинност, но силно отслабва костната здравина.

 

Киселинно образуващи, са предимно храните от животински произход, богати на протеини. Големите количества месо, риба, яйца и млечни продукти силно повишават киселинността на метаболизма и концентрацията на сяра. Преработени въглехидратни храни, като паста и захари също повишават киселинността. По-слаб ефект имат бобови и житни растения, алкохола, кафето и чая.Алкало образуващи са почти всички растителни храни. Дори киселино-съдържащи храни като лимоните, попаднали в метаболизма, също спомагат за формирането на алкални съединения. Зеленолистните и кореноплодни храни са богати на минерали като калий, магнезий и калций – елементи, които подобряват киселинната регулация на телесните течности и неутрализират излишъка от киселини.Най-здравословно, при нормален метаболизъм, е да се приемат разнообразни киселино- и алкало образуващи храни в балансирано, равностойно количество.

 

puls.bg

Четете още: Защо е важно да алкализираме организма

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback