IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
19:00 | 12 февруари 2017
Обновен: 06:04 | 18 април 2025

Обелките от портокал – невероятно полезни

Съдържат огромно количество антиоксиданти

По материала работи: Ставри Таргов
Обелките от портокал – невероятно полезни

 

Обелките от портокали най-често биват изхвърлени на боклука поради незнанието, че в тях се крие цяло богатство на полезни вещества. Портокаловите кори съдържат над 60 типа флавоноиди и над 170 различни фитонутриента като допълнение към разнообразните пектини, витамини, минерали и фибри.

 

Флавоноидите са растителни химикали, които им служат за предпазване от атаки на микроби и насекоми и имат свойствата на мощни антиоксиданти. За хората обаче те не са токсични понеже тялото абсорбира по-малко от 5% от поетите флавоноиди. Сами по себе си те не повишават антиоксидантната защита на организма – бързо преминават през него и биват отделени. Но, участвайки в метаболизма, те биват разградени чрез процес на деполимеризация, при който се отделя пикочна киселина.

 

Тази киселина e изключително мощен антиоксидант – неутрализира свободни радикали в огромни количества. Свободните радикали са атоми, молекули или йони със свободни, несдвоени електрони – те могат бързо и рязко да реагират с почти всяка биологична материя, водейки до нейното увреждане.

 

Основната причина да се отделят корите на портокала е, защото са горчиви. Този вкус се дължи на невероятно високата концентрация на фитохимикала нобилетин – полезен флавоноид, който освен антиоксидантни свойства притежава и добре известна противовъзпалителна активност. Той потиска експресията на гени, участващи във възпалителните процеси, като блокира свързването на протеиновия комплекс NF-kappaB с ДНК.

 

Портокаловите кори могат да бъдат изсушени и добавени към чая за аромат, да се включват в състава на сладкиши за вкус, да се добавят към месни ястия за текстура или просто да се дъвчат – така се извличат полезните антиоксиданти и се спомага за избелване на зъбите. Могат дори да не се белят, а да се ядат заедно с плода, но в ограничени количества.

Puls.bg
 

Коментари

Новини Варна