Заболяванията на ставите могат да бъдат, както първични, така и вторични – вследствие на системен болестен процес в организма (псориазис, подагра и други). Под наименованието артрит се разбира наличието на възпалителен процес в ставата. Симптомите, с които се характеризира, са болка, оток на засегнатата става, възможно е зачервяване и затопляне на надлежащата кожа. Други симптоми са сковаността и затрудненото движение в ставата.Артрозата представлява дегенеративно ставно заболяване с хроничен характер, срещащо се предимно в напреднала възраст. Развитието на артроза е вследствие на изхабяване и постепенна загуба на ставния хрущял. Този процес води до постепенно „оголване“ на ставните повърхности на костите, съпроводено с болка.
Терапията се изразява в лечение, както на първопричината за възникване на ставната увреда, така и в облекчаване на вече развилите се симптоми. Най-често лечението е комбинирано, съчетавайки методи на физиотерапията, промени в хранителния режим, а при някои индикации и хирургично лечение.Една от първите препоръки при засягане на т. нар. носещи стави (колянна, тазобедрена) е редуциране на теглото в случаите, в които е налице наднормено тегло. Целта е отбременяване на ставата и по този начин забавяне процеса на износване.Някои компоненти в храната могат да доведат до потенциране на възпалителната реакция в ставите, докато други оказват противовъзпалително действие. Промяната в хранителния режим има за цел да доведе до намаляване на дискомфорта в ставите, вследствие на болестния процес в тях.
Със силно противовъзпалително действие се характеризират омега-3-ненаситените мастни киселини. В по-голямо количество те се съдържат в някои видове риби – сьомга, херинга, както и в студено пресованото олио от слънчоглед (шарлан), зехтин, олио от ленено семе и други. За разлика от това честата консумация на богатата на наситени мастни киселини храна може да доведе до засилване на възпалителните процеси, което е и причина за изключване или поне значително ограничаване на животинската мазнина и приготвените чрез пържене продукти.Характерно за ставния хрущял е, че той не притежава кръвоносни и лимфни съдове, поради което храненето му се осъществява изцяло от синовиалната течност, която изпълва ставната капсула и има за цел, както смазване на повърхностните, така и хранене на ставните структури.
При невъзможност за достатъчен прием на омега-3-мастни киселини с храната се препоръчва приемът й под формата на хранителни добавки. Оптималната дневна доза е 800-1000 мг.Антиоксидантите са биохимични вещества, които се борят с оксидативния стрес и отстраняването на свободните радикали, които се получават и при възпалителни реакции. Антиоксидантно действие проявяват някои витамини и микроелементи – селен, витамин Е и С. Богати на витамин С са зелето, червените чушки, шипките, киви, както и някои цитрусови плодове. Наличието на витамин С в кивито надвишава неколкократно количеството на витамина в лимоните.
Богати на витамин Е са пшеничните зародиши, слънчогледовите семки, магданоз и други. Селенът се съдържа в по-големи количества в бразилския орех, чесън, гъби, както и в някои морски дарове – калмари, сардини. Зеленият чай, с високото си съдържание на полифеноли, също оказва антиоксидантен ефект. Като храни, богати на антиоксиданти се посочват джинджифилът и куркумата.От значение е ограничаване на храни, които могат да засилят възпалителния процес – основно това са преработени храни, полуфабрикати, богатите на рафинирана захар, пърженото и други. Редовната физическа дейсност оказва също благотворно действие върху ставите. Подходящ спорт за пациенти със ставни заболявания е плуването.
puls.bg
Четете още: Как се прави най-доброто кафе
Коментари