IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
16:23 | 1 февруари 2017
Обновен: 04:21 | 22 април 2025

Плюсове и минуси на суровата храна

Суровите храни съдържат множество хранителни вещества и естествени ензими

По материала работи: Юлиян Атанасов
Плюсове и минуси на суровата храна

В храненето също има модни тенденции. Напоследък все по-популярно става храненето със сурови храни, като тук не става дума единствено за плодове и зеленчуци. Според поддръжниците на този вид хранене по този начин си набавяме повече енергия и също така можем да се отървем от излишните килограми. Но преди да пристъпим към хапването на сурова храна е добре да сме наясно с някои важни детайли…

 

Какви са плюсовете и минусите според специалистите?

 

Плюсове

 

Суровите храни съдържат множество хранителни вещества и естествени ензими, които обикновено се губят в процеса на готвене. Ензимите от своя страна, помагат на организма да абсорбира други основни хранителни вещества. Суровите плодове и зеленчуци например запазват водоразтворимите витамини. Хранителният режим, изграден изцяло от сурова храна, може да бъде и чудесен начин за детоксикация на организма, особено ако досега сме се хранили нездравословно. При хората, живеещи в горещ климат, суровите храни биха могли да окажат охлаждащ ефект върху тялото. Суровите плодове и зеленчуци също така хидратират орагнизма, което ги прави чудесен избор през летните месеци. Когато става дума за отслабване, консумацията на сурови храни може да ни бъде верен съюзник в борбата с излишните килограми.

 

Минуси

 

Процесът на преработка на храната разгражда хранителните вещества на по-малки компоненти и по този начин ги прави по-лесно смилаеми. Ако страдаме от нарушения в храносмилането, е добре да се консумира повече готвена храна и да се внимава с консумацията на сурови продукти. След термична обработка, някои хранителни вещества се усвояват по-лесно от организма. Например антиоксидантът ликопен, който се съдържа в доматите, се усвоява по-лесно след готвене.

 

Някои зеленчуци като спанак, къдраво зеле и чесън са по-полезни, когато са минали преработка, тъй като по този начин отделят важни съединения. Важно е да се отбележи, че консумацията на непастьоризирани млечни продукти и сурови яйца може да увеличи риска от хранителни заболявания, заради бактериите, които при термична обработка не оцеляват. Специалистите съветват да направим балансиран избор между сурова и преработена храна, тъй като по този начин даваме на организма си това, от което има нужда.

 

puls.bg

 

Четете още: Шестметров кит смая варненци (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна