IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
19:37 | 30 януари 2017
Обновен: 11:04 | 3 април 2025

Червените банани – по-полезни от жълтите

Съдържат повече витамин С

По материала работи: Ставри Таргов
Червените банани – по-полезни от жълтите


Повечето от нас са добре запознати с полезните жълти банани. Известно е, че те са чудесен източник на калий, познати са и с характерния си плътен вкус. По-малко са онези от нас, които са опитвали от червените банани. Тези плодове имат уникален вкус, подобно на жълтите, но примесен с този на малините. В допълнение, червените банани предлагат и повече ползи за здравето, в сравнение с традиционния жълт плод.
 
Червените банани имат по-сладък вкус, тъй като съдържат по-големи количества захар и калории. Тези банани имат различна хранителна стойност, в сравнение с жълтите, когато става дума за витамин C и калий. Те предоставят и различни ползи за здравето...
 
Укрепват имунната система

 

Червените банани са богат източник на витамин C, който е много важен за здравето на имунната система. Той стимулира образуването на лимфоцити – белите кръвни клетки, които атакуват патогени като бактериите, разрушават раковите клетки, регулират имунния отговор и формират антитела.
 
Подпомагат сърдечносъдовото здраве

 

Червените банани също са богати на калий. В един средно голям банан се съдържат 400 мг калий, което в 11% от дневната препоръчителна доза от този елемент. От Американската асоциация за сърдечносъдово здраве препоръчват включването на повече храни, съдържащи калий, за да се намалят нивата на кръвното налягане.
 
По този начин се противодейства на ефектите на натрия и се намалява кръвното, което е основен рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания.
 

Подобрява здравето на очите и кожата

 

Червените банани са източник и на бета-каротин – червено-оранжев пигмент, който е от основно значение за здравето на кожата, на лигавиците, имунната система и очите. Той не е основна хранителна съставка, а по-скоро подпомага образуването на витамин А.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна