IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
20:23 | 21 януари 2017
Обновен: 21:44 | 24 април 2025

Над 1 млн. бактерии се разхождат върху 1 кв.см. в кухнята

Д-р Чарлз Герба разкрива петте най-мръсни места

По материала работи: Борис Проданов
Над 1 млн. бактерии се разхождат върху 1 кв.см. в кухнята

Кухнята е сърцето на дома, но според д-р Чарлз Герба, микробиолог и професор в Университета на Аризона, тя също в центъра на микробите. Между подготовката на храната за готвене и почистването, кухнята е истински инкубатор за бактерии. Ново проучване е установило, че има около 1,5 мил.бактерии на квадратен см върху кухненската гъба. Д-р Герба разкрива петте най-мръсни места в кухнята ви.

 

1. Кухненската гъба

„Кухненската гъба е мокра и влажна, идеалното място за развитие на колибактерии. Това е като рай за бактериите“, казва Герба. В допълнение към колибактериите също е установено, че в направено проучване при 15 процента от кухненските гъби е констатирано, че в тях расте салмонела. Решение: Използвайте хартиени кърпи за избърсване и подсушаване. Създайте си навик да поставяте гъбите в микровълновата за 1 до 2 минути всеки ден, за да ги дезинфекцирайте. Сменяйте гъбата често.

 

2. Кухненска мивка

„Кухненските мивки са пълни с микроби“, казва професор Герба. „В мивката има повече фекални бактерии, отколкото има в една тоалетна! Ето защо кучетата пият от тоалетната. Те знаят, че е по-добре, отколкото да се пие от кухненската мивка „, смее се той.  Решение : Измийте мивката с топла вода и сапун, особено след работа с месо и птици. Всеки ден почиствайте мивката с помощта на дезинфекционни препарати.

 

3. Дъска за рязане

С установени 200 пъти повече колибактерии, отколкото върху тоалетната чиния, дъските за рязане са идеалното място за развитие на микроби. Когато се използва за рязане на птици и месо, те също могат да имат салмонела и Кампилобактерии, които са причина за гастроентерит. Решение: Мийте дъската в топла сапунена вода след всяка употреба. След това, за да убиете останалите микроби я сложете в съдомиялна машина или я дезинфекцирайте с разтвор на белина (2 супени лъжици белина в 4 литра вода). Сипвате течността в шише и я използвате за миене на дъската всеки път, щом сте я ползвали. Този разтвор се отмива допълнително с много гореща вода. За да се сведе до минимум замърсяването се препоръчва използването на цветни дъски за рязане: една за месо, една за зеленчуци и отделна за птици.

 

4. Дръжката на вратата на хладилника

Помислете колко пъти на ден отваряте вратата на хладилника и колко различни храни, сте докоснали. Е. коли, салмонела и още микроби  може да се размножават по дръжката. Решение: Дръжката на хладилника и дръжката на вратата на кухнята – всеки ден трябва да се почиства с дезинфекциращ препарат.

 

5. Кухненски плот  

Това е мястото, където се развива действието – кълцане на зеленчуци, рязане на месо, чупене на яйца, разливане на мляко. Пръски от каквото се сетите, с две думи – пълно с микроби.  Решение: Използвайте дъски за рязане, доколкото е възможно при приготвянето на храни. Вместо избърсване с гъби попивайте с хартиени кърпи и почиствайте веднъж дневно с дезинфекциращ препарат за кухня.

 

berbim.info

 

Още по темата: Внимание! Симптомите, с които тялото ни посочва раково заболяване

 

Коментари

Новини Варна