IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
06:08 | 18 октомври 2014
Обновен: 23:40 | 18 октомври 2024

Днес почитаме Св. Злата Мъгленска и Св. Лука

Днес почитаме Св. Злата Мъгленска и Св. Лука

По материала работи: Златина Добрева
Днес почитаме Св. Злата Мъгленска и Св. Лука

Българската православна църква чества днес паметта на Св. великомъченица Злата Мъгленска и на Св. апостол и евангелист Лука.
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа.
Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й. Пречистена в огъня на страданията, св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 г.
През 2009 г. по идея на историка проф. Пламен Павлов Света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българките в чужбина. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката - красота, твърдост и човешко достойнство.
На 18 октомври се чества и паметта на Св. апостол и евангелист Лука. Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел.
Родил се в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец, според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист.
Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия. През 360 година мощите му били пренесени в Константинопол.
Днес имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука и Лукан. Честит празник!

Коментари

Новини Варна