IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
18:44 | 12 август 2014
Обновен: 02:41 | 17 август 2024

Тригодишно оцеля 11 дни в Сибир, благодарение на кучето си

Тригодишно оцеля 11 дни в Сибир, благодарение на кучето си

По материала работи: Слав Велев
Тригодишно оцеля 11 дни в Сибир, благодарение на кучето си

Тригодишно момиче оцеля 11 дни и нощи сама в Сибир с помощта на кучето си. Момичето било спасено от сигурна смърт от лоялния си домашен любимец, който я топлил повече от седмица, преди да се отправи обратно у дома, за да потърси помощ, предаде FBR.bg.

В тази невероятна случка, както я описаха спасителите, малката Карина Чикитова скитала сама в един от най-студените региони на Сибир, република Саха, търсейки баща си.

Тя оцеляла, ядейки горски плодове и пиейки вода от реката, в територия пълна с диви мечки и вълци.

През нощта тя спяла в легло, направено от висока трева, заедно с кучето си, което последвало момичето в гората.

Неназованата майка на Карина мислила, че малкото момиче е отишло с баща си, който пътувал към родното си село на 27 юли.

Високата трева затруднила откриването на момиченцето

Но бащата не осъзнал, че Карина и любимото й куче го последвали и се изгубили в тайгата.

Едва четири дни по-късно, когато майката успяла да се обади на бащата, тя осъзнала за свой ужас, че нейната дъщеря е изчезнала и започнали издирване.

Мъже на земята и в хеликоптери търсили в продължение на пет дни, без резултат.

Тези на земята били принудени да се защитават от мечка, което показва пред каква опасност е било изправено момичето.

В същото време високите треви, в които спала Карина, направили невъзможно намирането й с хеликоптери и безпилотни самолети, които не успели да я забележат.

Саха е най-студеният регион в Сибир през зимата, но по това време на годината температурите през нощта са били малко над нулата, около 6 градуса.

След девет дни, кучето – чието име не бе обявено, въпреки героизма му – се завърнало в селото на момичето – Олом, и всички започнали да се боят от най-лошото.

Афансин Николаев, говорител на спасителната служба на република Саха, заяви: „Два дни преди да намерим Карина кучето й се върна у дома. Това беше моментът, когато сърцата ни потрепнаха, защото си мислехме, че поне с кучето си Карина има шанс да оцелее – нощите в Якутия са студени и в някои области достигат минусови температури. Ако тя се сгушва в кучето, ние смятахме, че това ще й даде шанс да остане на топло през нощта и да оцелее. Така, че когато кучето се върна си мислихме, че дори ако тя е жива – шансовете са малки.”

 

Кучето-герой, което отвело спасителите до момичето

 

Но за тяхно учудване, героичното куче отвело спасителите до изгубеното момиченце.

Тя бе намерена боса, облечена само с една червена жилетка и лилави чорапи. Изненадващо, най-лошото което й се е случило са били ухапвания от комари и драскотини на краката.

Николаев обясни: „Изведнъж с помощта на кучето видяхме Карина, която седеше в тревата.”

„Ние се втурнахме към нея, дадохме й малко чай и я откарахме на бегом обратно до колата и лекарите.”

Той продължи: „Носех Карина до колата, тя беше лека като перце. Тежеше едва десет килограма – но учудващо, беше напълно в съзнание.”

Карина получила храна и вода и казала на спасителите си как е оцеляла ядейки плодове и пиейки вода от потоците.

Екатерина Андреева, психолог от спасителния екип заяви: „Може да кажем, че момичето няма психически травми. Тя говори и реагира нормално на всичко около себе си. Спомня си всичко.”

Коментари

Новини Варна