IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:34 | 6 август 2014
Обновен: 20:31 | 14 октомври 2024

Експерти разкриха какво означават скритите цифри на личните карти

Експерти разкриха какво означават скритите цифри на личните карти

По материала работи: Слав Велев
Експерти разкриха какво означават скритите цифри на личните карти

Всеки детайл от документа за самоличност крие информация за неговия притежател

Предложението на транспортния министър Данаил Папазов всички лични карти да са с вграден чип възхити неговите колеги и възмути доста граждани, вярващи в конспиративни теории. Според Папазов от 2015 година новите идентификационни документи трябва да бъдат с електронна технология, с което гражданите най-сетне ще могат да ползват над 200 електронни услуги, част от стратегията за е-управление до 2020 г.

Електронната индентификация, плащането на е-услуги и кой ще бъде системният интегратор са въпросите, по които трябва да се вземе решение, казва още Папазов. Ако това стане, в рамките на един месец ще пуснем над 200 услуги, в рамките на няколко дни даже може да започнат първите услуги, уверява още министърът.

Още кабинетът "Борисов" планираше през 2015 г. личната карта да стане електронна, за да могат да се ползват разработените над 200 е-услуги с европейски средства. Догодина изтича договорът със "Сименс" за издаване на личните карти. В новия договор с бъдещия изпълнител може да бъде заложен новия е-модел с чип.

Какво точно ще можем да правите с електронните си карти, предстои да стане ясно в най-скоро време, а дотогава можете да научите нещо повече за скритата информация във вашия документ за самоличност.

expressnews.bg 

 

Коментари

Новини Варна