Варна
fallback
Живот
09:06 | 6 август 2014
Обновен: 20:37 | 19 октомври 2024

Любимите “диви” плажове на варненци

Любимите “диви” плажове на варненци

По материала работи: Златина Добрева

Представяме една компилация от малкото останли “по-диви” плажове край Варна. Това са все места, любими на жителите на морската столица, които искат да избягат от суматохата на градските къпални, особено през уикенда. Тези плажове са предпочитани и от къмпингуващите, както и от семейства с домашни любимци. Голяма част от тях са доста урбанизирани, като от тази година дори имат и спасителски постове. Въпреки това те са значително по-разтоварени от градската крайбрежна ивица.

Паша дереПаша дере е последният плаж на юг от Варна, преди края на построените 10 километра от автомагистрала "Черно море", свързваща морската столица с Бургас. До самия плаж се стига по шосе, разклоняващо се от пътя за Бургас, точно на края на 10-те километра. Пътят е много тесен, а в последния си километър е "черен", но до плажа се стига и с обикновена кола. Преди него се намират плажовете на кв. “Аспарухово”, кв. “Галата”, местността Фичоза и хижа "Черноморец". Отстои на 15 км от центъра на града. Намира се в близост до южната вилна зона на морската столица - Боровец.Местността е известна с дивата си природа, незасегната от туризма, чистите си и широки плажове и липсата на урбанизация. Позната е като място, което се посещава от млади хора, които лагеруват и нощуват там през лятото, както и с нудисткия си плаж.В последно време плажът на Паша дере загуби чара си заради изградената наблизо компресорна станция за природен газ.

Плажът КамчияПлажът на Камчия е известен като едно от най-хубавите, но и най-опасните места по родното Черноморието. Ивицата е просторна, чиста и на места труднодостъпна. Плажът е любимо място за любителите на риболова и брането на миди.Тук ще откриете и най-дългата, непрекъсната плажна ивица в България. Тя започва от къмпингите “Рай” и “Романтика”, минава през плажа на Шкорпиловци и завършва на Черни нос. Разходката с лодка по течението на реката е истинско преживяване, тъй като преминава през гъсти лиани, които са образували зелени тунели над реката.

Плажът ШкорпиловциПлажът в Шкорпиловци е идеален за вас, ако обичате природата, усещането за свобода и простор. Излегнати върху финия златист плаж, с поглед отправен в безкрая, където се сливат кристалното небе и наситено синьото море, ще разберете истинския смисъл на думата "почивка". В случай, че усещането за абсолютна хармония ви омръзне, може да си направите освежаваща разходка сред природата. Точно зад плажа, в северната му част се намира защитената местност Камчийски пясъци, а още по на север са лонгозните гори по устието на река Камчия. Лутането из гъстите шубраци там не е за всеки, но ако притежавате капка приключенски дух, лесно ще се вживеете в ролята на Индиана Джоунс. Южно от Шкорпиловци е Черни нос, най-северната точка на Стара планина при допира й с Черно море.

Плаж КарадереПлажът на Карадере може да се достигне лесно, ако следвате разклона на пътя между Бяла и Горица, по пътя от Варна към Бургас. Въпреки това се налага не малко време да карате по черен път, а завали ли дъжд, излизането от плажа става почти невъзможно, дори и да се предвижвате с джип 4х4.

 

Плажът ИраклиИракли е защитена местност, която се намира само на 70 км южно от Варна и на 9 км от Обзор. Цялото крайбрежие в местността е известно с девствената си красива природа и чиста околна среда. Срещат се уникални растителни видове, записани в Червената книга на България и защитени от Закона за биоразнообразието в България. Тъй като плажът е сравнително отдалечен от големите и популярни курорти, той се посещава предимно от млади българи, които търсят близък досег до природата. Местността е популярна и сред любителите на нудизма. В единия край на залива има пост на Национално движение „Зелени патрули“. Защитената територия от плажа се простира от поста на патрулите до нос Емине.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback