IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
10:43 | 4 август 2014
Обновен: 17:51 | 19 октомври 2024

10-те тайни на динята

10-те тайни на динята

По материала работи: manager
10-те тайни на динята

  

 1. Динята произхожда от Африка. Първоначално тя е била диворастящо растение в пустинята, където я използвали като заместител на водата. През 17 век търговците се досетили, че може да се култивира и започнали да продават семки в градовете, през които минавал маршрутът на керваните.

2. В дините се съдържа “елексира на младостта”. Южнокорейски учени, от Корейския институт за изследване на хранителните продукти, са изолирали от дини компонентите на ликопина, който може да се използва за лечение на рак и в борбата с процесите на стареене. Разработената методика за изолирането на този каротиноид и антиоксидант много по-ефективно води до получаването на високо съдържание на ликопин, отколкото досегашното му изолиране от домати. Ликопините са съдържащите се в плодовете и зеленчуците естествени оцветители в червено, доказали, че помагат в борбата с онкологични заболявания и че забавят стареенето. Ако при досега използваните методи се получаваха между 1 и 15% ликопин, то новият метод позволява изолирането му до 80%.

3. Динята е естествен диуретик. Известният китайски фармацевт Ли Шъджън в своя труд „Основи на фармакопедията" споменава, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и улеснява уринирането, подобрява кръвообращението, пречиства организма. От гледна точка на съвременната медицина, можем да използваме динята като допълнение към лечението на синдроми като висока температура, жажда, проблеми с уринирането, прекалено потене, нервност, причинени от топлинен удар или лятна настинка.

4. 92% от теглото на динята е вода, което я прави най-воднистия плод сред останалите.

5. Динята е полезна при анемии, защото стимулира образуването на кръв. Полезна е и при подагра, артрит, атеросклероза, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, болести на черния дроб и пикочния мехур, хипертония, порок на сърцето, кръвотечения от носа и наднормено тегло.

6. Съдържанието на фибри в меката част на динята понижава нивото на „лошия" холестерол в организма, а сокът ефикасно пречиства черния дроб и бъбреците от шлаките, способства за разтварянето на солите, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, прекрасно утолява жаждата и помага при запек.

7. Ако сте в начален стадий на настинка, не бива да ядете диня. Според традиционната китайска медицина, това може да усложни болестта. Но ако настинката е в напреднал стадий и имате висока температура, устата ви пресъхва, боли ви гърлото или урината ви е тъмно-жълта, яденето на диня е препоръчително, защото това ще помогне за по-бързото оздравяване.

8. Освен сърцевината на динята, кората и семките също са полезни за здравето. Семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. А в Китай дори ги обработват и ядат като ядки. От кората може да се свари чай или да се направи на салата със сусамово масло, сол, захар и оцет или дори да се приготви ястие с месо, лук и парчета джинджифил. Кората също охлажда, подпомага уринирането и секрецията на течностите в организма.

9. Не яжте диня преди и веднага след хранене. Тъй като динята съдържа много вода, това може да разреди хранителните сокове и да наруши нормалното разграждане и усвояване на хранителните вещества.

10. От два до три килограма на месец се смъкват и ако си направите ежеседмичен разтоварващ ден с диня - едно денонощие, през което на всеки половин час през деня се изяждат по 200 гр. диня, а през нощта на всеки два часа – по 500 гр. Динената диета е поносима и не се изпитва чувство за силен глад. Но все пак бъдете предпазливи с нея/или направо я забравете/ако имате камъни в бъбреците или тежко заболяване на задстомашната жлеза. При захарен диабет изяждането на подобни количества диня също са немислими.

Коментари

Новини Варна