Варна °
fallback
Живот
05:49 | 31 юли 2014
Обновен: 23:30 | 27 април 2025

Бирата е полезна почти колкото плодовете

Бирата е полезна почти колкото плодовете

По материала работи: Златина Добрева

Освен свежест в летните горещини, благодарение на натуралните си съставки, бирата е полезна и за здравето при умерена консумация.Нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).Това бе потвърдено от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика. Проведено неотдавна изследване доказва, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна, пише БГНЕС.Глутатионът пък е протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback