IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
06:15 | 20 юли 2014
Обновен: 09:41 | 5 октомври 2024

Дядо Добри стана на 100 години!

Дядо Добри стана на 100 години!

По материала работи: Слав Велев
Дядо Добри стана на 100 години!

Дядо Добри, познат повече, като Светецът от Байлово навършва днес 100-години, но въпреки това продължава да служи на вярата.

Разбира се, че той ще отпразнува своя юбилей навън сред хората, на обичайното си място на входа на храм-паметник Александър Невски или в църквата Свети Седмочисленици в столицата.

Светецът от Байлово от десетилетия събира пари за възстановяване на храмове из цяла България. Той не се страхува от студа и от лошо време, не се безпокои, че ще остане гладен, не се сърди на безучастните към делото му люде. Старецът излъчва благост и кроткост. Готов е с усмивка да целуне детска ръчичка, пуснала пара в касичката му, да поговори за бога с всеки минувач, да благодари за подаянието.

Желаем му крепко здравe и нека се помолим за застъпничеството му в неговите разговори с Всевишния. И нека е да още дълго сред нас, такъв какъвто ще го запомним винаги – благ, смирен, озарен със светлина.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 - време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, и примерът, който дава впоследствие с щедротата и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово".

Около 2000 година решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметник Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Да е честит рождения ден на Дядо Добри!

Черно море

Коментари

Новини Варна