Варна 20°
fallback
Живот
17:00 | 5 юли 2014
Обновен: 18:30 | 5 октомври 2024

В Бургас показаха най-малкия ретро автомобил

В Бургас показаха най-малкия ретро автомобил

По материала работи: manager

Седмото издание на ретропарада в Бургас зарадва любителите на стилните возила, като ги срещна с автомобилния Адам – френския Де Дион - Бутон от 1906 г., а и също и с най-малкия ретро автомобил правен някога, съобщава burgasinfo.com. Последният е „Кадилак елдорадо“ – точно копие на любимата кола на Краля на рока Елвис Пресли. С него пристигна петмесечното бебе Христеа Янкова, чийто баща - художникът Иван Янков е създател на мини возилото.

В тазгодишното издание на ретропарада участват около 100 автомобила. Най-интересният е Де Дион - Бутон от 1906 г., който е спечелил първото в света автомобилно състезание. Де Дион – Бутон е собственост на бургаски колекционер от клуб „Ретро”. Автомобилът е внесен от чужбина и е частично е реставриран в България. Той е 80% дървен, но шофьорите през 1906 година са били 100% железни, защото автомобилът се управлява трудно. На Балканите няма такъв, а в Европа се среща рядко.

Возилата, които изпълниха Морската градина, бяха повеве от впечатляващи. Някои от посетителите обаче коментираха, че на част от автомобилите им трябва още едно десетилетие живот преди да се превърнат в ретро. Организатори на събитието са Община Бургас и Сдружение Бургаски авто-мото клуб "Ретро".

Снимки burgasinfo

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback