IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Живот
17:47 | 2 юли 2014
Обновен: 20:04 | 4 октомври 2024

Мръсно легло бе продадено за 4 милиона долара

Мръсно легло бе продадено за 4 милиона долара

По материала работи: Деян Михайлов
Мръсно легло бе продадено за 4 милиона долара

Легло, обсипано с боклуци бе продадено за 3,77 млн. долара, съобщава „Тайм“.

Собственичката на захабената мебел Трейси Емин била в тежка депресия след раздялата с гаджето си и не станала от леглото 6 месеца. 

След това решила да превърне леглото в произведение на изкуството и го изложила като експонат под името „Моето легло“. То беше предложено на търг от „Кристис“ и беше закупено за близо 4 млн. долара от предишния собственик - колекционера Чарлс Саачи, който пък се сдобил с него преди 14 години за 200 000 долара.

"Творбата" се състои от мръсни чаршафи, бельо, изцапано с кръв от месечен цикъл, използвани презервативи, празни бутилки от алкохол, тестове за бременност. Тя, обаче, е била номинирана през 1999 година за наградата за изкуство „Търнър“, но не успява да спечели. По-късно, обаче, грабва наградата за Млади британски артисти.

Миналата година Емин сподели в интервю, че повторната инсталация на творбата й за една изложба е събудила отново спомените за преживелиците от младостта й. „Мислех колко е странно, че има цигари (в леглото), защото вече не пуша. Не бях правила секс от години, а ето, че има презерватив. Боже, има тампон, а аз нямам цикъл от години“, разказа без притеснение тя.

Спорно е дали това е най-известната творба на Емин. Тя си съперничи с „Всички, с които съм спала в периода 1963-1995“ - палатка, в която са изписани имената на всички, в чийто легла артистката е била, независимо дали е правила секс или само е спала. Тази творба също е закупена от Саачи, но е унищожена в пожар през 2004 година.

Изчислено е, че с печалбата от „Моето легло“ биха могли да се купят около 2500 обикновени легла за по 1500 долара.

Коментари

Новини Варна