Според колегите от gotvach.bg в кренвиршите трябва да има между 20 и 60 процента месо, а в България обикновено едва 25 процента от съдържанието на този продукт е месно.
Какво има тогава в останалите 75 процента? Различни набухватели, уплътнители и вода, като съдържанието на вода, според експертите, при някои марки може да достигне до 70 процента.
За да се запази формата и консистенцията им кренвиршите се тъпчат с уплътнители. Тези уплътнители издават странните звуци при термична обработка. Те имат свойството да абсорбират водата и затова варените кренвирши се издуват до неподозирани размери. Струва ви се невероятно? Убедете се сами.
Наскоро в мрежата се появи клип, който показва как се правят кренвиршите в САЩ и какво се слага в тях. Във видеото е показано как остатъци от прасета, крави и пилета се смилат, докато не станат една консистентна маса, към която се добавя какво ли не, а впоследствие се оформя в кренвирш.
Кадрите са заснети за предаването How It's Made на Discovery Channel, а гледката е изключително неприятна, но още по-неприятна е гледката във второто видео, която показва как се приготвя същия колбас в руски цех.