IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
14:20 | 9 август 2024
Обновен: 14:20 | 19 септември 2024

Пожелайте си нещо: "Персеидите" прелитат край Земята!

Вижте от къде край Варна може най-добре да наблюдавате потока "падащи звезди"

По материала работи: Слав Велев
Пожелайте си нещо: "Персеидите" прелитат край Земята!

На 12 август е пикът на метеоритният поток "Персеиди" - най-зрелищният звездопад през годината. "Падащите звезди" могат да бъдат наблюдавани и през съседните нощи, когато активността също е достатъчно голяма.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци благодарение на яркостта и скоростта на "падащите звезди", се виждат около 100 метеора на час.

Според Американското метеорно общество тази година се очакват повече от 50 "падащи звезди" на час.

Условията за наблюдение няма да са перфектните заради факта, че луната е във фаза първа четвърт и ще осветява нощното небе, поне докато залезе.

Метеорите от този поток са наречени "Персеиди", тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей.

Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многобройните й преминавания през вътрешната част на Слънчевата система.

Падащите звезди от метеорния поток Персеиди могат да се наблюдават от края на юли до около 20 август, но в нощите 9-14 август активността е най-голяма.

Звездният дъжд може да се наблюдава с просто око. Астрономите предупреждават, че биноклите може да помогнат, но също така ще ограничат обзора до по-малка част от небето.

Къде са добрите места за наблюдение около Варна?

Градският светлинен шум е сериозна пречка да се наблюдава явлението. За да наблюдавате метеоритният дъжд от района на Варна трябва да изберете място на поне 10 км от града. За добро място за наблюдение се считат високите полета разположени северно (в района на Кичево) и южно (в района на Приселци) от Варна.

Частиците изгарят на около 100 километра над земната повърхност. Те се движат със скорост между 30 и 70 км. в секунда, като Персеидите са сред най-бързите метеори, движещи се с около 60 км. в секунда. Влетяла в атмосферата, такава частица става видима само за части от секундата.

Според старинните поверия метеоритният дъжд носи щастие и късмет.

Коментари

Новини Варна