IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
10:36 | 23 юни 2015
Обновен: 20:28 | 16 септември 2024

Бира, кафе и зелен чай за хубав тен

Според Петър Дънов за хубав и равномерен тен на кожата е необходимо да консумираме повече грах

По материала работи: Златина Добрева
Бира, кафе и зелен чай за хубав тен

Лято е! Време за плаж и слънчев загар. Мечтата на почти всяка жена по това време на годината е бронзовият тен. Равномерният загар отдавна се превърна във фикс идея и на мъжете. Многобройните фармацевтични и козметични компании на българския пазар се надпреварват да предлагат какви ли не мазила, лосиони и други продукти, гарантиращи на потребителите бързото му придобиване. От друга страна, дерматолозите и онколозите редовно ни предупреждават, че един или друг продукт може да бъде изключително вреден за кожата. Така логично стигаме до въпроса как да се сдобием с мечтания тен, без да излагаме на риск здравето си. Народната медицина отдавна е дала верните решения, само трябва да се поровим в тефтерчето на баба, за да ги открием.

 

Домашен лосион за тен

За основа използвайте рафиниран зехтин. Добавете няколко капки йодова тинктура срещу изгаряне и пакетче ванилия за разкош. Така ще убиете аромата на маслини. Но пазете банския и хавлията, защото остават лекета. А за гаранция за шоколадов загар добавете малко сок от моркови. Изсипете лосиона в шише или празна кутийка от крем и го носете винаги в плажната чанта.

Вместо зехтин или наред с него може да добавите стопено на водна баня какаово масло в домашния лосион. Продава се на бучки, обикновено в биомагазините, и е най-доброто от натуралните масла за тен. Може да го вземете на плажа и да мажете направо с парченцата - бързо ще се стопят на загрятата кожа.

 

Зелен чай за матова кожа
Мийте редовно лицето си със силен зелен чай, какао или натурално кафе и ще видите как кожата ви ще придобие матов тен, освен това ще стане по-свежа и еластична. Най-добре се получава с кубчета лед от зелен чай или кафе, с които да натривате кожата си сутрин или когато ви остане време.

 

Студена бира

Пийнете, освежете се, а после се облейте обилно и легнете да се попечете. За един сеанс ще видите ефекта. Неслучайно местните на Карибите редовно се мажат с бира на плажа. Добре е да я нанасяте след всяко влизане във водата, защото се отмива. Но после попийте капчиците от кожата, защото действат като минилещи - привличат силно слънчевите лъчи и бързо се изгаря.

Ако ви се стори твърде ексцентрично да се заливате с бира или ви се свиди пивото, минете на фреш от моркови. Ако имате късмет, ще го намерите на плажните капанчета, ако не - подгответе се от къщи.

 

Кокосово масло за хубав тен

Подобно на зехтина и кокосовото масло е изключително подходящо през лятото, когато всички искаме хубав и равномерен тен. То задържа влагата, хидратира и едновременно позволява на слънчевите лъчи да проникнат по-дълбоко в епидермиса и така тенът е по-траен и приятно златистокафяв. От друга страна, кокосовото масло е естествен продукт, с който се готви. Това го прави напълно безвреден за кожата. Тенът, който ще придобиете, мажейки се с кокосово масло, ще  се запази по-дълго и ще предпази кожата ви от неприятното лющене след изгаряне.

 

Хапвайте диня, пъпеш, моркови, тиква

Всъщност меланинът е основното, от което зависи колко добре и за колко време ще почернеете. Пигментът на кожата се синтезира чрез две аминокиселини - тирозин и триптофан. Ако ядете храни, които ги съдържат, ще увеличите и меланина и ще почернеете повече. Затова хапвайте диня, пъпеш, моркови, тиква.

Но с тях не прекалявайте, за да не добие кожата ви оранжев оттенък от пренасищането с бета-каротин. В месеца преди почивката наблегнете и на черния дроб и месото. Шотландски учени са изчислили, че ако приемате по 3 порции плодове и зеленчуци на ден в продължение на 6 седмици, кожата ви ще добие приятен загар и без слънчеви бани.

 

Според Петър Дънов за хубав и равномерен тен на кожата е необходимо да консумираме повече грах. Зеленият грах, дори и да не помогне за слънчевия загар, е изключително полезен за жените, защото е много добър източник на фолиева киселина и на витамин B6. Те помагат да се намали увеличаването на метаболитния вторичен продукт, наречен хомоцистеин, който може да попречи на кръстосаното свързване на колаген, което води до бедно междуклетъчно вещество на костите и остеопороза.


И не забравяйте - каквато и да е кожата ви и каквито и мазила да сте използвали за нейната защита, часовете по обяд са забранени за плаж. Между 12 и 15 часа слънцето е прекалено силно, за да придобиете здравословен тен. Най-добре се съсредоточете върху ранните сутрешни часове.
Маня Петрова

Коментари

Новини Варна